Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει, δεν θα δεχθεί και δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»


Μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας, λίγα 24ωρα μετά την τουρκική πρόκληση στα Ίμια με τον εμβολισμό του σκάφους ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό.Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέλη του λιμενικού σώματος πρέπει να αισθάνονται περήφανα γιατί όπως είπε «Ως Έλληνες υπαρασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή».


Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η ελληνική ακτοφυλακή είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια συνορά μας με ισχυρή παρουσία και σε στενή συνεργασία με την Frontex που κάνει την πιο μεγάλη της επιχείρηση στο Αιγαίο και στις ελληνικές θάλασσες. Ο κ. Τσίπρας στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα θαλάσσια αυτά σύνορα δεν είναι μόνο σύνορα της πατρίδας μας αλλά ολόκληρης της ΕΕ. «Τα δικά μας σύνορα είναι όλα τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ».

«Τι τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Τσίπρας, «υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το πρόσφατο περιστατικό, και έχω μπροστά μου τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονταν στο «Γαύδος» και τον κυβερνήτη, ήταν το αποτέλεσμα μια απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής. Μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Και συνέχισε: «Το μήνυμά μας και τώρα και αύριο και πάντα είναι σαφές. Οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού είναι στο Αιγαίο για να σώζουν και όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές».

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν θα δεχθεί και δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ με ισχυρό περιφερειακό ρόλο. Κάποιους τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τους καλούμε να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών καλής γειτονίας. Με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος για τις επιτυχίες τους, λέγοντας ότι επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας. Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: