Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Προειδοποιήσεις Καλλιάνου! Η Ευρώπη… στον «πάγο»! Θα «πέσει» πολύ νερό στην Ελλάδα

Ο καιρός στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βροχερός κυρίως το Σάββατο ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να σημειωθούν πολικές θερμοκρασίες.Τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά το οποία προσεγγίζουν από τα δυτικά τη χώρα μας δεν φαίνεται -προς το παρόν- να μας αφήσουν σε ησυχία και έτσι μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι βροχερός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το Σάββατο και στη συνέχεια, η κεντρική και η βόρεια Ευρώπη θα βρεθούν στον πάγο στην κυριολεξία διότι θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις όπου κι αν σημειώνονται εκεί να επηρεάζουν ακόμα και πεδινά τμήματα.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάσει αυτό το σημαντικό κύμα ψύχους τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες, από την Κυριακή και έπειτα, θα επηρεάσουν «ξυστά» τη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής τοπικές βροχές ασθενούς ως και μέτριας εντάσεως θα σημειωθούν μόνο σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και ενδεχομένως των Σποράδων αλλά και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου. Αυτά σε ότι αφορά στα ηπειρωτικά τμήματα.

Για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας ο καιρός κατά περιόδους θα είναι άστατος χωρίς ωστόσο να είναι γενικευμένα τα φαινόμενα. Πιθανότητα και σε τμήματα των Επτανήσων να βρέξει τοπικά προς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα και τους 18 με 19 στις νότιες νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες στο Ιόνιο έως και 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι έως και 4 μποφόρ με εξαίρεση το βόρειο Αιγαίο που θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι έως και 6 μποφόρ τοπικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν μόνο τις πολύ ορεινές περιοχές της κεντρικής και ιδιαιτέρως της βόρειας Ελλάδας. 

Το Σάββατο κατά διαστήματα θα επικρατήσει πολύ άστατος καιρός, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις, οι τοπικές καταιγίδες ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αλλά και οι πρόσκαιρου χαρακτήρα πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σχεδόν στα ημιορεινά τμήματα της Θράκης.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα αγγίξει τους 12 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, τους 15 με 16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ιδιαιτέρως ενισχυμένοι και από διάφορες διευθύνσεις αγγίζοντας στο Ιόνιο τα 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο, στο νότιο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ, όπως ιδιαιτέρως ενισχυμένο θα είναι και το βορειοανατολικό ρεύμα στο βόρειο Αιγαίο που θα πνέει με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται ισχυρό πέρασμα με βροχοπτώσεις από την περιοχή της Αττικής αφού δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στο νομό. Αρκετές βροχές κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα εκδηλωθούν και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή θα διατηρηθεί ο επίσης άστατος καιρός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά αλλά και τα νησιά του Αιγαίου και με φαινόμενα που δεν φαίνονται να είναι γενικευμένα. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, θα καταφέρουν οι νεφώσεις να δώσουν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Από το απόγευμα της Κυριακής και στη συνέχεια δεν αποκλείεται τοπικές χιονοπτώσεις να σημειωθούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια τμήματα του νομού Έβρου.

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, τους 14-15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 13 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 16 στις νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση έως και 5 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο και ίσως ακόμη και 7 στα βόρεια τμήματα του, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση έως και 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: