Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

O φεμινισμός, ο σεξισμός και τα μυστήρια!


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Ο κόσμος του 21ου αιώνα είναι εμβρόντητος από το σκάνδαλο του Γουάνστιν, ενός Χολλυγουντιανού παραγωγού με δύναμη και εξουσία, που επιδίδονταν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις νεαρών γυναικών, επιδεικνύοντας την ισχύ που είχε έναντί τους. Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη της Γης, στην Κίνα, έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων για το σχολείο που δίδασκε στα κορίτσια ΄΄παραδοσιακές αξίες΄΄· υποταγή στον άνδρα, αποχή από τις ελεύθερες σχέσεις, αγόγγυστη ανοχή σε εξευτελισμούς, ξυλοδαρμούς και ταπεινωτική αντιμετώπιση, δουλειές του σπιτιού και άρνηση των δυτικών προτύπων και απόλυτη παθητικοποίηση. Πιο κοντά σε μας και στην Αθήνα συγκεκριμένα, συνελήφθη ο λεγόμενος ΄΄δράκος των Αμπελοκήπων΄΄, ένας 25χρονος ημεδαπός, με κατηγορίες για οκτώ βιασμούς και μια απόπειρα βιασμού. Ακόμα πιο κοντά, στα Ιωάννινα μάλιστα, πριν μερικούς μήνες οι πολίτες συγκλονίστηκαν από έναν άλλο 25χρονο, που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση κατ΄εξακολούθηση και μια απόπειρα βιασμού.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα ακραίας σεξιστικής συμπεριφοράς, που λαμβάνουν χώρα εν έτη 2017, οπού πολλοί διατείνονται πως ο Φεμινισμός είναι πλέον αχρείαστος, έως και εκνευριστικά γραφικός, καθότι οι γυναίκες πια χαίρουν ισότιμης μεταχείρισης με τους άνδρες. Οι φεμινίστριες δε, παρουσιάζονται ως ανέραστα, υστερικά και παρανοϊκά πλάσματα, που διαμαρτύρονται συνεχώς, αλλά και άσκοπα, ενώ ενδόμυχα επιθυμούν να κυριαρχήσουν με τη μισανδρία τους ως το νέο ΄΄ισχυρό φύλο΄΄. Η αλήθεια όμως φρονώ πως είναι κάπως διαφορετική.

Ο Φεμινισμός ως φιλοσοφία υφίσταται από την εποχή του Διαφωτισμού, ενώ τον 19ο αιώνα καθιερώθηκε και ως οργανωμένο κίνημα με στόχο την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των ανθρώπων. Η λέξη κλειδί βέβαια είναι η λέξη ισότητα. Πράγματι στη φιλοσοφία του κινήματος κύριο αίτημα είναι η ισότητα που φυσικά ακόμη δεν υφίσταται. Διότι μισογύνης δεν είναι μόνο ο βιαστής ή αυτός που δέρνει τη γυναίκα του. Είναι ωστόσο και αυτός που θεωρεί τις γυναίκες κατώτερες άρα και ανίκανες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις, είναι και αυτός που τις κρίνει ως πόρνες ή υπερβολικά πουριτανές, ανάλογα με την ενδυμασία τους, είναι και αυτός που ισχυρίζεται πως τις αγαπά, αλλά προτιμάει να τις βλέπει μόνο ως νοικοκυρές και μητέρες στο σπίτι. Ο σεξισμός κρύβεται σε φράσεις όπως ΄΄δεν φταίνε οι βιαστές αφού οι γυναίκες προκαλούν΄΄, ή ΄΄ας πάνε καλύτερα να πλύνουν κανένα πιάτο΄΄. Ο σεξισμός διαφαίνεται και από τη λεγόμενη κουλτούρα του βιασμού που επικρατεί.

Η ανισότητα των φύλων μπορεί να παρατηρηθεί σε ποικίλλες διακυμάνσεις. Δεν είναι γνώρισμα μιας μόνο τάξης, αλλά όλων. Συντηρείται από τους πολιτικούς ιθύνοντες και καλλιεργείται πολλές φορές από τις θρησκείες. Γιατί, σύμφωνα με τις Χριστιανικές διδαχές, η Εύα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προϊον του πλευρού του Αδάμ, ενώ μάλιστα αυτή ευθύνεται για την κατάπτωση του ανθρώπου, την έξοδό του από τον Παράδεισο και τον γεμάτο οδύνη, πόνο, θάνατο και μόχθο βίο του. Σεξιστικές αντιλήψεις διατηρούν ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες μεταξύ τους, αφού κρίνουν αβίαστα η μια την άλλη, δείχνοντας πόσο θλιβερή είναι η κατάσταση που επικρατεί για την κοινωνία μας. Επίσης, τα πρότυπα που προβάλλονται και από τα ΜΜΕ, είναι συχνά υπεύθυνα για τα στερεότυπα που ακολουθούν τα δύο φύλα, καθότι οι γυναίκες παρουσιάζονται συχνά ως κουτσομπόλες, φλύαρες, ρηχές νοικοκυρές, που καθαρίζουν, μαγειρεύουν και φροντίζουν τα μωρά τους αδιάκοπα, ενώ οι άνδρες φαίνονται αγέρωχοι καριερίστες, δυνατοί, ακέραιοι και πιο ισχυροί.

Επιπροσθέτως, μόλις τον Αύγουστο του 2016 απαγορεύτηκε από το κοινοβούλιο της Αφρικανικής ένωσης η κλειτοριδεκτομή (ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων), μολαταύτα το παραδοσιακό έθιμο εξακολουθεί να τηρείται σιωπηρά και με εγκληματική ανοχή. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2018, για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες θα έχουν το ΄΄προνόμιο΄΄ (!) να λάβουν δίπλωμα οδήγησης, χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση ενός άνδρα. Βέβαια ακόμη απαγορεύεται, σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας, να ταξιδεύουν, να παντρεύονται, να χωρίζουν, να έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ταυτότητα ή διαβατήριο, χωρίς την γραπτή συγκατάθεση ενός αρσενικού συζύγου ή κηδεμόνα. Και φυσικά απαγορεύεται αυστηρά να εμφανιστούν δημοσίως, χωρίς να φορούν μια ολόσωμη μπούρκα. Τον Ιανουάριο του 2010, επιπλέον, ένα 12χρονο κορίτσι πουλήθηκε έναντι 22.600 δολαρίων από τον Σαουδάραβα πατέρα του σε έναν 80χρονο θείο του, από τον οποίο και βιάστηκε για να καταλήξει τελικά στο νοσοκομείο με αιμορραγία. Και στην ΄΄πολιτισμένη΄΄ Δυτική κοινωνία όμως τα στατιστικά στοιχεία είναι κάπως αποθαρρυντικά για τους πολέμιους του φεμινισμού. Ειδικότερα φανερώνουν πως 1/5 γυναίκες γίνεται θύμα βιασμού, 1/5 νυμφευμένες γυναίκες δέχεται ξυλοδαρμούς από τον σύζυγό της, 1/3 γυναίκες της Ε.Ε. καθίσταται θύμα επίθεσης και σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ τα θύματα εμπορίου και σεξουαλικής δουλείας (Trafficking) κυμαίνονται στα 500.000 με 2.000.000 (ο αριθμός είναι υποκειμενικός καθότι αμέτρητα περιστατικά δεν αποκαλύπτονται ποτέ).

Τα ανωτέρω στοιχεία καθιστούν εμφανές το γεγονός πως ο φεμινισμός δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον βαρυσήμαντο σκοπό του για την κοινωνία, παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μάλιστα οι πατριαρχικές αντιλήψεις βαστούν γερά στον κόσμο μας, εντείνοντας την ανισότητα, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες. Δεν είναι σημείο των καιρών μας, μα μια πραγματικότητα που που υφίσταται από τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας μας. Η πολυπόθητη ισότητα απαιτεί μερικά ακόμη βήματα και ευελπιστώ να έρθει σύντομα το πλήρωμα του χρόνου. Οι αντιτιθέμενοι του φεμινισμού οφείλουν να καταλάβουν πως δεν πρόκειται για μια μόδα, για ένα κίνημα οκνηρών, βολεμένων, οξύθυμων γυναικών, μα για μια φιλοσοφία με την οποία βελτιώνεται η κοινωνία μας. 

Πράγματι η χειραφέτηση των γυναικών έχει οδηγήσει και σε άνοδο της βιομηχανίας, αφού αυξήθηκαν τα εργατικά χέρια, το έργο άρα και το κέρδος των αστών, ενώ παράλληλα οι αγώνες τους για πιο ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης, καλυτέρευσαν τη ζωή της εργατικής τάξης. Το σύνθημα ΄΄ψωμί και τριαντάφυλλα΄΄ δεν επετεύχθη απολύτως, όμως σημάδεψε τα ιστορικά γεγονότα και το κίνημα του φεμινισμού ολοκληρωτικά. Ο μισογυνισμός λοιπόν είναι ένα αγκάθι για τον σύγχρονο κόσμο, η εξάλειψη του οποίου, θα δώσει νέα πνοή στην κοινωνία, θα οδηγήσει σε πνευματική άνοδο και θα καταστήσει το ΄΄πλανητικό χωριό΄΄ ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές. Ελπίζω αυτή η Γη της επαγγελίας να μην αργήσει πολύ να φανεί.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: