Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Τα πορτραίτα τεσσάρων κατά συρροή δολοφόνων με ψυχοπαθητικές προσωπικότητες {Του Άγγελου Χόρτη}

Όταν λέμε «κατά συρροήν δολοφόνος», αναφερόμαστε σε ανθρώπους που αφαιρούν πολλές ανθρώπινες ζωές, κυρίως με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο, χωρίς κάποιο εμφανές κίνητρο, παρά μόνο την προσωπική τους διασκέδαση. Αναφερόμαστε, δηλαδή, σε εγκλήματα από τα οποία οι δολοφόνοι απολαμβάνουν την ευχαρίστηση της εξουσίας που επιβάλλουν στα θύματα τους.Θα εξετάσουμε τα αίτια και την μέση ψυχογραφία ατόμων που οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη μιας τόσο βίαιης συμπεριφοράς. Επιπλέον, θα κάνουμε το πορτραίτο τεσσάρων κατά συρροή δολοφόνων που έπασχαν από Δυσλειτουργία Αντικοινωνικής Προσωπικότητας (Ήταν ψυχοπαθείς ή κοινωνιοπαθείς), και κατόρθωσαν να κάνουν καριέρα ως εγκληματίες. Οι ερευνητές διαχωρίζουν τους κατά συρροήν δολοφόνους σε δύο κατηγορίες. Στους ψυχωσικούς και τους ψυχοπαθείς. 


Οι ψυχωσικοί κατά συρροήν δολοφόνοι
Τα άτομα που πάσχουν από ψυχώσεις δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Έχουν οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, και δεν έχουν έλεγχο του εαυτού τους. Πολλές φορές μπορεί να πιστεύουν ότι τους μιλάει ο Θεός μέσα στο κεφάλι τους, ή κάποιο δαιμονικό πνεύμα, και τους λέει να σκοτώσουν κάποιον. Μπορεί να πιστεύουν ότι κάποιος ελέγχει το σώμα τους, μπορεί να πιστεύουν πως μπορούν να πετάξουν, κ.λπ. Οι ψυχωσικοί δολοφόνοι, ενδεχομένως όταν κατορθώσουν να μειώσουν τα ψυχωσικά συμπτώματα τους, είτε με αντιψυχωσικά χάπια ή κάποια άλλη μέθοδο, να εμφανίσουν τύψεις για τις πράξεις τους. Τα δικαστήρια σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δέχονται ελαφρυντικά. Όμως, στην πραγματικότητα ένας πολύ μικρός αριθμός ψυχωσικών διαπράττει δολοφονίες. Οι περισσότεροι κατά συρροήν δολοφόνοι είναι μη-ψυχωσικοί. 

Οι ψυχοπαθείς κατά συρροήν δολοφόνοι
Έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο κείμενο μας για τους ψυχοπαθείς, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: || http://miltosgitas.blogspot.gr/2017/11/blog-post_35.html ||. Οι ψυχοπαθείς, σε αντίθεση με τους ψυχωσικούς, δεν παρουσιάζουν κανενός είδους ψευδαίσθηση. Έχουν απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα, είναι απολύτως λογικοί, περισσότερο λογικοί και από τον μέσο άνθρωπο πολλές φορές, και έχουν απόλυτη γνώση των ηθικών κανόνων. Όμως, αδιαφορούν πλήρως για το αν είναι καλό ή όχι αυτό που κάνουν. Η ψυχοπάθεια είναι διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από πλήρης απώλεια ενσυναίσθησης, ενοχής, και ανύπαρκτης ψυχολογικής έντασης. Συνεπώς τους επιτρέπει να σκοτώνουν, να βιάζουν, να κλέβουν, να προκαλούν ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα χωρίς την παραμικρή αίσθηση ενοχής ή ψυχολογικής έντασης και φθοράς. 

Ο πιο συνηθισμένος όρος που χαρακτηρίζει αυτή την διαταραχή είναι «Δυσλειτουργία Αντικοινωνικής Προσωπικότητας». Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν δύο είδη ψυχοπάθειας (Δυσλειτουργίας Αντικοινωνικής Προσωπικότητας), οι «κοινωνιοπαθείς» και οι «ψυχοπαθείς». Οι ψυχοπαθείς οφείλουν την ασθένεια τους σε γενετικούς παράγοντες και κληρονομικούς λόγους. Οι κοινωνιοπαθείς απ’ την άλλη, θεωρείται από τους επιστήμονες ότι ανέπτυξαν την συμπεριφορά τους λόγω των συνθηκών στις οποίες μεγάλωσαν.  Οι πάσχοντες με Δυσλειτουργία Αντικοινωνικής Προσωπικότητας έχουν μια βαθειά ανάγκη για επίδειξη εξουσίας για να νιώθουν ισχυροί. Επίσης, όντας ανάπηροι συναισθηματικά λόγω της ψυχοπάθειας, έχουν δίψα για ενθουσιασμό, γι’ αυτό καταλήγουν να γίνονται κατά συρροήν δολοφόνοι, να παίρνουν μέρος σε extreme sports, να ρισκάρουν την ζωή τους, και πολλές φορές να «ζουν στα όρια». Είναι ο μόνος τρόπος που τους κάνει να «αισθανθούν» κάτι. 

Οι περισσότεροι είναι ιδιαίτερα έξυπνοι και καταφέρνουν να διαπράττουν τεράστια εγκλήματα και να ξεφεύγουν με εντυπωσιακό τρόπο από τις Αρχές. Βλέπουν κάθε θύμα τους ως τρόπαιο μιας πράξης που είναι περήφανοι, γι’ αυτόν τον λόγο σε πολλές περιπτώσεις κρατούν κάτι για «αναμνηστικό» από τα θύματα τους, όπως προσωπικά αντικείμενα, ακρωτηριασμένα μέλη, ζωτικά όργανα, φωτογραφίες των πτωμάτων, κ.λπ. 

Τέσσερις κατά συρροήν δολοφόνοι που συγκλόνισαν τον κόσμο
Θα κάνουμε το πορτραίτο, θα εξετάσουμε και θα αναλύσουμε τις συμπεριφορές τεσσάρων κατά συρροήν δολοφόνων με ψυχοπαθητικές προσωπικότητες. Στην παρακάτω λίστα, προσθέσαμε ένα επιπλέον άτομο το οποίο δεν είναι κατά συρροήν δολοφόνος, όμως έχει ιδιαίτερη ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ταιριάζει με το θέμα μας. Έτσι, λοιπόν, στο πέμπτο άτομο αυτής της λίστας, ίσως να μπορέσετε να συγκρίνετε τι κοινό έχει με τους κατά συρροήν δολοφόνους.

1. Άιβαν Μιλάτ: Ο δολοφόνος των ταξιδιωτών

Ο Άιβαν Μιλάτ μεγάλωσε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον παραβατικότητας, καθώς και δύο από τα πολλά αδέλφια του είχαν καταδικαστεί κι αυτά για εγκλήματα. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις που προκάλεσαν έντονες υποψίες ότι, τα δύο αυτά αδέλφια του, εμπλέκονται και αυτά στους φόνους που διέπραξε ο Άιβαν Μιλάτ. Η δράση του διήρκησε από το 1989 έως το 1993, στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, και ευθύνεται για 7 δολοφονίες, ενώ η αστυνομία πιστεύει ότι έχει διαπράξει περισσότερες. Η πρώην σύζυγος του, είπε ότι ο Άιβαν Μιλάτ έδειχνε στον κόσμο έναν ψεύτικο εαυτό, και ότι στην πραγματικότητα ήταν οξύθυμος, χειριστικός, ήταν άκρως εξουσιαστικός καθώς ήθελε να ελέγχει τα πάντα, και  μετατόπιζε πάντα τις ευθύνες σε εκείνη όταν συνέβαινε το παραμικρό. Όπως είπαν εγκληματολόγοι, «Του άρεσε η ελεγχόμενη και η σαδιστική βία». Η αστυνομία είπε ότι οι δολοφονίες έγιναν σε περιόδους όπου ο Άιβαν Μιλάτ δεν είχε εκείνος τον έλεγχο στις ερωτικές του σχέσεις, «Όταν έχανε τον έλεγχο στη σχέση του, προσπαθούσε να τον βρει με άλλα μέσα. Αυτά τα μέσα ήταν η απαγωγή και η δολοφονία θυμάτων». 



2. και 3.  Οι στραγγαλιστές του λόφου Κένεθ Μπιάνκι και Άντζελο Μπόνο: Το τέλειο δίδυμο δολοφόνων
Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο κοινωνιοπαθείς μαζί. Δύο ξαδέλφια που συνεργάστηκαν για να ικανοποιήσουν την δίψα τους για αίμα και μετρούν περίπου δέκα δολοφονίες με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο. Η δράση τους ξεκίνησε στο Λος Άντζελες τον Οκτώβριο του 1977, και τελείωσε τον Φεβρουάριο του 1978. Βίαζαν και στραγγάλιζαν τα θύματα τους με σχοινί. Όπως ανέφεραν εγκληματολόγοι που εξέτασαν την υπόθεση: «Ήταν κοινωνιοπαθείς. Τους ενδιέφερε μόνο η ηδονή της απόλυτης εξουσίας που επέβαλλαν στα θύματά τους, και την εκδήλωναν με το να στύβουν και την τελευταία αναπνοή των θυμάτων τους», «Είναι απ’ τους χειρότερους δολοφόνους καθώς δεν υπήρχε διανοητική διαταραχή, ούτε ψυχασθένεια. Το έκαναν για την στιγμιαία σεξουαλική ικανοποίηση». Ξεγελούσαν τα θύματα τους χρησιμοποιώντας αστυνομική ταυτότητα.

Άνζελο Μπόνο: Χώρισαν οι γονείς του όταν ήταν πέντε ετών και τον ανέλαβε η μητέρα του. Είχε από μικρή ηλικία έντονες σεξουαλικές ορμές, έκλεβε αυτοκίνητα στα δεκαέξι και είχε ίνδαλμα έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Είχε ιδιαίτερη επιτυχία με τις γυναίκες και έκανε 8 παιδιά με διαφορετικούς γάμους. Όμως, καμία σχέση του δεν κράτησε καθώς ήταν σαδιστής, είχε σεξουαλικές διαστροφές και φερόταν βάναυσα στις συζύγους του. Την δεκαετία του ’70 είχε δικό του συνεργείο αυτοκινήτων. Μάλιστα, εκείνη την εποχή είχε επισκευάσει και ένα από τα αυτοκίνητα του Φρανκ Σινάτρα, και ένα αυτοκίνητο που ανήκε σε ανώτατο δικαστή.

Κένεθ Μπιάνκι: Με τον Άντζελο Μπόνο δεν ήταν γνήσια ξαδέλφια, καθώς ο Μπιάνκι ήταν υιοθετημένος. Η πραγματική του μητέρα ήταν μια νεαρή εκδιδόμενη, η οποία τον παράτησε μετά την γέννα. Τον υιοθέτησε η θεία του Άντζελο Μπόνο όταν ήταν τριών ετών. Ο θετός πατέρας του ήταν αμέτοχος στην ανατροφή του, και η θετή μητέρα του ασκούσε μεγάλη επιρροή επάνω του. Είχε θυμό εναντίον της θετής του μητέρας, καθώς εκείνη τον κακομεταχειριζόταν σε μεγάλο βαθμό όταν ήταν σε μικρή ηλικία, σε σημείο που τον ανάγκαζε να φοράει μέχρι και σερβιέτες. Οι ψυχίατροι είπαν πως είχε αντιφατικά συναισθήματα για τις γυναίκες, επειδή ως παιδί ανέπτυξε μία σχέση αγάπης-μίσους με την μητέρα του. Ανέπτυξε ένα έντονο αίσθημα ανικανότητας, ένιωθε ανεπαρκής και γι’ αυτό είχε ανάγκη για εξουσία. Από τον τρόπο που διέπραττε τους φόνους δείχνει ότι ήταν σημαντικό γι’ αυτόν να νιώθει ισχυρός. Ήταν παθολογικός ψεύτης, και αυτό είναι χαρακτηριστικό των πασχόντων με Δυσλειτουργία Αντικοινωνικής Προσωπικότητας.


4. Τζακ Ούντερβεγκερ: Ο πρώτος κατά συρροήν δολοφόνος της Βιέννης

Ο Τζακ Ούντερβεγκερ ήταν ο πρώτος κατά συρροήν δολοφόνος της Αυστρίας. Σκότωσε 11 γυναίκες, κυρίως πόρνες, και η δράστη του διήρκησε από το 1974 έως το 1992. Κυνηγήθηκε σε όλον τον κόσμο, και δυσκόλεψε αρκετά το έργο της Αστυνομίας, καθώς μέχρι τότε στην Αυστρία δεν γνώριζαν πολλά πράγματα για τους κατά συρροήν δολοφόνους. Από την στιγμή που η Αστυνομία της Βιέννης βρήκε στοιχεία ότι ο ύποπτος ταξίδεψε στο Λος Άντζελες, και επικοινώνησαν με την Αστυνομία εκεί, διαπίστωσαν ότι έχουν να κάνουν με διεθνή κατά συρροήν δολοφόνο, εφόσον κάποιος είχε σκοτώσει και εκεί κάποιες γυναίκες με παρόμοιο τρόπο. Όπως ανέφερε εγκληματολόγος του FBI, «Συνήθως οι κατά συρροήν δολοφόνοι μένουν σε μία περιοχή, σε κάποια πόλη ή σε κάποιο μέρος της χώρας. Δεν βγαίνουν εκτός αυτής της περιοχής. Πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον διεθνώς». 

Ο Τζακ Ούντερβεγκερ ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιαστής, και ήταν γνωστός στο αυστριακό κοινό. Μιλούσε για θέματα εγκληματικότητας στην τηλεόραση, και είχε κάνει θέμα στο ραδιόφωνο για το πόσο πρέπει να φοβούνται οι πόρνες στην περιοχή της Βιέννης. Η αστυνομία της Βιέννης είπε, «Δεν έμοιαζε με ύποπτο, καθώς δεν έδειχνε με άνθρωπο που θα δολοφονούσε ιερόδουλες. Είχε πολύ καλή ζωή, πολλές φιλενάδες και ήταν πολύ αγαπητός στην κοινωνία της Βιέννης». Η Μπιάνκα Μπρακ, μία από τις φιλενάδες του, είπε, «Ήταν γοητευτικός, ευγενικός, άκουγε… Ήταν καταπληκτικός». Και η δικηγόρος Άστριντ Βάγκνερ, αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένη ότι δεν διέπραξε τους φόνους. Αυτός ο άνθρωπος είχε κάτι που άρεσε στις γυναίκες. Είχε καλή αίσθηση του χιούμορ, ήταν πολύ αστείος». Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι δύσκολο να ψυχογραφήσει κάποιος έναν άνθρωπο, ο οποίος πριν αποφυλακιστεί πέρασε από πολλά ψυχιατρικά τεστ και κατόρθωσε να τα περάσει όλα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος. Ως δράστης ήταν έξυπνος, θρασύς, πολύ προσεκτικός και δεν άφηνε ίχνη. Όταν τον συνέλαβαν, ήταν πολύ χαλαρός, σίγουρος για τον εαυτό του, και αναιδής. Ο πρώην πράκτορας του FBI, Γκρεγκ ΜακΚρερι, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Τζακ είχε πολύ ισχυρή προσωπικότητα και παρουσία. Η παρουσία του γέμιζε την αίθουσα του δικαστηρίου». Ένας βιογράφος του Τζακ Ούντερβεγκερ, ανέφερε: «Στο δικαστήριο είχες την αίσθηση ότι το διασκέδαζε. Νομίζω πως αντιλαμβανόταν ότι η μόνη ευκαιρία που είχε να γλιτώσει, ήταν να ασκήσει όλη του την γοητεία στους ενόρκους». 

Η ερωμένη του, Μπιάνκα Μπρακ, είπε πως είχε ανακαλύψει ότι η γοητεία του είχε μία σκοτεινή πλευρά. Όπως είπε συγκεκριμένα: «Ζήλευε πολύ. Ήθελε να ελέγχει τα πάντα, ήταν εξουσιαστικός. Ήθελε συνεχώς να ξέρει τι σκεφτόμουν, τι έκανα και πού ήμουν», όμως η ίδια δεν είναι σίγουρη ότι ήταν ένοχος. 

Το FBI, επισήμανε ότι, πολλές φορές στους κατά συρροήν δολοφόνους, υπάρχει η «υπογραφή» δολοφόνου, και κατάφερε να την εντοπίσει. Η «υπογραφή» δολοφόνου είναι ένα σύνολο στοιχείων που επαναλαμβάνονται σε κάθε έγκλημα, και είναι σαν αποτύπωμα προσωπικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με το FBI, «υπογραφή» ήταν ο κόμπος της θηλιάς με την οποία σκότωνε τα θύματα του. Όπως τόνισε πράκτορας του FBI: «Πόσες είναι οι πιθανότητες, διαφορετικοί άνθρωποι, να σκοτώσουν με στραγγαλισμό, και να δέσουν τον ίδιο περίπλοκο κόμπο;». Ο Ούντερβεγκερ αυτοκτόνησε στην φυλακή, στις 29 Ιουνίου 1994, και ο κόμπος με τον οποίο έδεσε την θηλιά του, ήταν ίδιος με εκείνον των 11 θυμάτων του. Η Αστυνομία της Βιέννης, είπε: «Το καλύτερο στοιχείο είναι η αυτοκτονία του. Αυτοκτόνησε με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε τις γυναίκες». 

Ο αυστριακός ψυχίατρος Dr. Reinhard Haller, τον διέγνωσε με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας το 1994. Είναι μία διαταραχή κατά την οποία, ο πάσχων έχει έντονη αίσθηση σπουδαιότητας, και βαθύτατη ανάγκη να τον θαυμάζουν τα πλήθη, η οποία πηγάζει από αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Οι πάσχοντες, έχουν την πεποίθηση ότι είναι ξεχωριστοί, μοναδικοί, και επιδιώκουν να κάνουν παρέα με γνωστά και δημόσια πρόσωπα. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δείχνουν στους άλλους υπεροψία και περιφρόνηση. 



5. Σόνα Φορντ: Η αδίστακτη κυνηγός των λαθρομεταναστών

Αν και η συγκεκριμένη δεν ήταν κατά συρροήν δολοφόνος, αλλά λόγω της τρομακτικής της διαταραγμένης προσωπικότητας πιστεύουμε ότι αξίζει να βρίσκεται έστω και τελευταία σε αυτή την λίστα με τους ψυχοπαθείς. Ο μόνος λόγος που βρίσκεται σε αυτό το κείμενο είναι για να συγκρίνετε έναν απλό ψυχοπαθή, με έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Η Σόνα Φορντ το 2009 ήταν μία 41χρονη αισθητικός.  Όταν ήταν στην εφηβεία, ήταν μπλεγμένη σε αδικήματα όπως κλοπές, πορνεία, και γενικά αγωνιζόταν να επιβιώσει στον δρόμο. Ήταν οξύθυμη, αθυρόστομη, αυθόρμητη και ήθελε να την βλέπουν οι γύρω της ως κάποια πολύ δυνατή. 

Εντάχθηκε σε μία ομάδα η οποία συγκροτήθηκε για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από την χώρα της, καθώς η ίδια είχε ιδιαίτερα ακραίες απόψεις όχι μόνο σχετικά με την λαθρομετανάστευση, αλλά γενικά ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ ακραίος. Όμως, η Σόνα Φορντ, ήταν πιο ακροδεξιά από αυτήν την ομάδα, έτσι τα υπόλοιπα μέλη διαπίστωσαν ότι παραήταν ακραία, ακόμη και γι’ αυτούς, και δεν την ήθελαν μαζί τους. Επομένως, συγκρότησε την δική της ομάδα. Είχε μέσα της πάρα πολύ θυμό και επιθετικότητα, και αποφάσισε να την στρέψει εναντίον ανθρώπων που πίστευε ότι τους αξίζει. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι λαθρομετανάστες. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ομάδα που συγκρότησε, αποφάσισε να ληστέψει εμπόρους ναρκωτικών. Έκανε ένοπλη ληστεία μαζί με την ομάδα της στο σπίτι ενός εμπόρου ναρκωτικών, τον εκτέλεσε εν ψυχρώ, και αυτόν και την 9χρονη κόρη του, και τραυμάτισε την σύζυγο του. Στο σπίτι δεν βρέθηκαν ούτε ναρκωτικά, ούτε χρήματα. Η Σόνα Φορντ, όμως, δεν φάνηκε να εκδηλώνει ούτε μία στιγμή τύψεις, ούτε καν για την 9χρονη που σκότωσε. Όπως ειπώθηκε από ψυχολόγο του FBI, «Η Σόνα δεν εκδήλωσε ποτέ τύψεις για τον άνθρωπο που σκότωσε, και για το 9χρονο κορίτσι, επειδή δεν έχει αισθήματα για κανέναν. Μέσα της είναι κενή. Δεν λυπάται για τίποτα. Είναι κοινωνιοπαθής μέχρι τα βάθη της ψυχής της».


Πηγές Πληροφοριών:
Οπτικοακουστικές Πηγές:
- «Crimes That Shook The World», Discovery Channel, 2006. Ελληνική Έκδοση: «Εγκλήματα που Συγκλόνισαν τον Κόσμο», ΣΚΑΪ, 2007. 1ος Κύκλος, Επεισόδια 4, 5.
- «Deadly Women», Discovery Channel, 2012-2013. Ελληνική Έκδοση: «Γυναίκες Δολοφόνοι», ΣΚΑΪ, 2016. 6ος Κύκλος, Επεισόδιο 19 «Death Knock».
- «Biography», Επεισόδιο: «Hillside Stranglers». Ελληνική Έκδοση: ΕΡΤ.
Ηλεκτρονική Βιβλιογραφία:
- || http://psychologein.dagorastos.net ||
- || http://www.akouloukouri.gr ||
- || http://www.klinikilyrakou.gr ||
- || http://psychiatriki.com ||
- || https://en.wikipedia.org ||

Άγγελος Χόρτης
Σπουδαστής Δημοσιογραφίας Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια: