Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Από την τηλεόραση της ενημέρωσης και της σωστής ψυχαγωγίας… …στην τηλεόραση της φαρσοκωμωδίας


*Του Νίκου Αντωνίου
Έναν πιστό μας φίλο και μια ζεστή συντροφιά που μας ενημερώνει και μας ψυχαγωγεί αποτελεί η τηλεόραση από την πρώτη στιγμή που μπήκε στα σπίτια μας μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται πτώση στην ποιότητα των τηλεοπτικών προϊόντων και των προγραμμάτων που εκπέμπονται καθημερινά στους δέκτες μας. Τι είναι άραγε αυτό που φταίει και η τηλεόραση έχει γεμίσει με ευτελή προγράμματα;


Όλα τα μεγάλα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης φαίνεται πως έχουν στραφεί στην αναμετάδοση εκπομπών life style και telemarketing που έχουν αποβλακώσει τους πολίτες. Πρωί, μεσημέρι ακόμα και βράδυ, ανοίγοντας κάποιος την τηλεόραση στο σπίτι του θα αντικρίσει κουτσομπολίστικες εκπομπές, τηλεοπτικούς καβγάδες, εκπομπές που αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στη διαφήμιση προϊόντων , τηλεοπτικά παιχνίδια και reality show. Αν και υπάρχουν εκπομπές με αξιόλογη και αρκετά ενδιαφέρουσα θεματολογία, λίγες είναι αυτές που διαφοροποιούνται από τη μάζα και προάγουν τον πρωταρχικό σκοπό της δημοσιογραφίας, που είναι η πληροφόρηση και η ενημέρωση των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι τόσο πριν όσο και μετά από τα απογευματινά κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, υπάρχουν προγράμματα ψυχαγωγίας των τηλεθεατών.

Καθόλου παράξενο ωστόσο δεν πρέπει να μας φαίνεται όλο αυτό καθώς ο κόσμος της τηλεόρασης είναι μία μικρή κοινωνία, η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που επικρατεί στην καθημερινότητα μας. Μία καθημερινότητα όπου οι άνθρωποι αναζητούν από παντού διεξόδους από τα πολλά προβλήματα που τους απασχολούν. Και στο ερώτημα πως καταφέρνουν τέτοια τηλεοπτικά προγράμματα να επιβιώνουν, η απάντηση είναι απλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζονται εξαντλημένοι από τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους που αναζητούν διεξόδους και στην τηλεόραση, με σκοπό να ξεχαστούν από τα όσα τους απασχολούν. Τα στοιχεία της έντασης, του εντυπωσιασμού και του σόου είναι αυτά που άθελα τους έχουν συνηθίσει να αναζητούν από την τηλεόραση, η οποία τους τα προσφέρει ακατάπαυστα και καθημερινά.

Αυτού του είδους όμως οι εκπομπές και τα τηλεοπτικά προγράμματα έχουν μετατρέψει το μαγικό κόσμο της τηλεόρασης σε ένα κόσμο της μισής ενημέρωσης και των υπέρλαμπρων εικόνων που αποπροσανατολίζουν τον τηλεθεατή. Σίγουρα το κομμάτι της ψυχαγωγίας είναι από τα πιο σημαντικά της τηλεόρασης και ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ψυχαγωγία. Αλλά έχει ανάγκη από τη σωστή ψυχαγωγία και φυσικά από τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρησή του. Για αυτό καλό θα είναι οι εκπομπές, ανάλογα βέβαια και με το είδος της κάθε εκπομπής, να ενημερώνουν-ψυχαγωγούν τους τηλεθεατές με τηλεοπτικά προγράμματα από τα οποία θα μπορούν να πάρουν κάτι και δε θα αρκούνται απλά σε μία πιθανή προσωρινή αγαλλίαση τους.

Νίκος Αντωνίου
Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: