Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη!


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έλαβε χώρα στον πολιτιστικό χώρο Δ. Χατζής (παλιά σφαγεία), την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Τέθηκε το πολύκροτο ζήτημα της επικύρωσης του συμφώνου της Κωνσταντινούπολης από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων και την ΑΧΟΝΠΙ.Το μήνυμα πως κανείς δε θα πρέπει να ανέχεται οποιασδήποτε μορφής βία εξέφρασαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο Δ. Χατζής, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, πριν τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.


Οι ομιλητές, προσπαθώντας να προάγουν την ισότητα και την ισοτιμία μεταξύ των φύλων, ανέφεραν πως οι γυναίκες θυματοποιούνται λόγω στερεοτύπων και υφίστανται αγόγγυστα κακομεταχείρηση και ταπείνωση στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Μολαταύτα, πρέπει να μιλούν για να χειραφετηθούν. Έγινε λόγος για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που, παρότι υπεγράφη από 44 χώρες (και από την Ελλάδα φυσικά), εντούτοις μόνο στις 24 έχει επικυρωθεί. Στη χώρα μας η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη, έξι χρόνια αργότερα, οπότε πολλοί εθελοντές ανέλαβαν να συλλέξουν υπογραφές για την επικύρωση. Μόλις συγκεντρωθούν 25.000 ψήφοι ανδρών και γυναικών υπέρ της σύμβασης, πρόκειται να σταλούν στο γραφείο του πρωθυπουργού, για να πιέσουν τη διευθέτηση του ζητήματος. Η σύμβαση θεσμοθετεί την ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), καθιστά αξιόποινη τη διεξαγωγή αναγκαστικών γάμων και απαγορεύει την κηδεμονία παιδιών από βίαιους γονείς. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με αυτή, οι γυναίκες και τα παιδιά θα προστατεύονται πλήρως, ενώ θα διατηρείται εχεμύθεια για τους μάρτυρες που καταγγέλουν περιστατικά κακοποίησης. Όσον αφορά τις γυναίκες πρόσφυγες, αυτές θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής ή άδεια πρόσφυγα στο Ελληνικό κράτος.


Στην εκδήλωση παρευρέθη η αντιπεριφερειάρχης κ. Γιούλα Μητροκώστα, που ισχυρίστηκε πως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν προστασίας, ενώ όλοι οι φορείς καταβάλλουν συλλογική προσπάθεια για να τα υπερασπιστούν και να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις τους. Η υπεύθυνη της ομάδας ΧΕΝ Ιωαννίνων κ. Πόπη Στεφανίδη παρέθεσε στο πολυπληθές κοινό στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τα ποσοστά καταγεγραμμένης βίας σε βάρος των γυναικών. Ενδεικτικά, 1/5 γυναίκες καθίσταται θύμα βιασμού, 1/5 νυμφευμένες γυναίκες δηλώνουν ξυλοδαρμό από τον σύζυγό τους, 1/3 γυναίκες της Ε.Ε. δέχονται σεξουαλική επίθεση και περίπου 500.000 με 2.000.000 είναι τα θύματα εμπορίας και σεξουαλικής δουλείας (Trafficking). Εκτός από αυτά τα νούμερα, βέβαια, υπάρχει κι ένας ‘σκοτεινός αριθμός’ περιστατικών βίας που δεν γνωστοποιείται ποτέ και μένει κλεισμένος στα σπίτια. Η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στα παιδιά, που γίνονται παρατηρητές της αγριότητας, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος συμβουλευτικού σταθμού νέων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Μιχάλης Γρηγόριος. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά κακοποιούνται σωματικά, είτε από τον πατέρα είτε και από τη μητέρα τους. Εμφανίζουν σωρεία προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι διατροφικές διαταραχές, η παραβατικότητα, ενώ αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην προσπάθεια να δεθούν και να σχηματίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον περίγυρό τους.

Στη διάθεση των γυναικών υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές sos, καταφύγια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και φυσικά αρμόδιοι φορείς, όπως η αστυνομία και τα δικαστήρια. Σύμφωνα με την φιλόλογο και Γραμματέα της ΧΕΝ Ιωαννίνων, κ. Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, τα θύματα θα προστατεύονται ακόμη και μετά την αποφυλάκιση των θυτών. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, μετά την οικονομική κρίση. Οι θύτες βιώνουν απόλυτη ευφορία με την κακοποίηση των γυναικών, που νιώθουν υποτακτικές και ανίκανες να αντιδράσουν. Οι ομιλητές όμως τόνισαν πως ‘κακοποιεί αυτός που η κοινωνία του επιτρέπει’. Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη δραματική ταινία μικρού μήκους ‘The noir project’, ενώ στο τέλος οι νεαρές Μαρία Νίτσα και Κωνσταντίνα Γόργολη έκλεισαν ευχάριστα με τραγούδι την εκδήλωση.

*Ελίνα Τουκουσμπαλίδου, Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: