Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΤΣΟΒΟ: «Δημιουργικές Συναντήσεις» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ


Η έκθεση στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο υπό τον γενικό τίτλο «Δημιουργικές Συναντήσεις» θα εγκαινιαστεί στις 21 Οκτωβρίου.Ο τίτλος της έκθεσης «Δημιουργικές Συναντήσεις 2017 - Μιχάλης Κατζουράκης, Πέγκυ Κλιάφα, Βασίλης Γεροδήμος - Μεταμορφώσεις της ύλης», εξηγεί όλο της το περιεχόμενο. Στα πλαίσια του θεσμού της Πινακοθήκης Αβέρωφ «Δημιουργικές Συναντήσεις», οργανώνεται η συνομιλία και η συνύπαρξη τριών καλλιτεχνών, διαφορετικών γενιών, που όμως τους ενώνει η ιδιαίτερη, προσωπική, πρωτότυπη, επιλεκτική χρήση της ύλης στο έργο τους.


Οι «Δημιουργικές συναντήσεις» έχουν παρελθόν, διάρκεια και συνέχεια, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1995, όπου στην πρώτη έκθεση συμμετείχε ο Μιχάλης Κατζουράκης. Ένας εικαστικός θεσμός με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε φορά, με διαφορετικές εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, δρώμενα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πάντα όμως με στόχο τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού, τη ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό και τον τόπο και ανάμεσα στους ίδιους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δύο σκέλη. Από τη μία δημιουργούνται ειδικά για το Ίδρυμα και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, τρία έργα μνημειακών διαστάσεων, που κατασκευάζονται ειδικά για την βουνοπλαγιά του Γινιέτς και συνομιλούν με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του αμπελώνα. Τα έργα διαπραγματεύονται τις έννοιες Φόβος, Ελπίδα, Όραμα, με διαφορετικές αφετηρίες και ενδιαφέρουσες αισθητικές και εννοιολογικές καταλήξεις. Παράλληλα, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, παρουσιάζονται τρεις εκθέσεις των τριών καλλιτεχνών.Ο Μιχάλης Κατζουράκης (1933) παρουσιάζει μία επιλεκτική και αντιπροσωπευτική αναδρομική έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει 55 περίπου έργα, που διατρέχουν όλη την εξέλιξη της δημιουργίας του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, κατά ενότητες, από το 1950 μέχρι σήμερα .

Η Πέγκυ Κλιάφα (1967) και ο Βασίλης Γεροδήμος (1977), παρουσιάζουν από 10 αντιπροσωπευτικά έργα, της παραγωγής τους των τελευταίων ετών, αφ’ ότου αποφοίτησαν από την ΑΣΚΤ.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης.Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: