Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια».

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στον Παρακάλαμο με θέμα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και αφορούσε τους τρόπους αξιοποίησης των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξςη 2014-2020. «Σταθμό», χαρακτήρισε τις ενημερωτικές ημερίδες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορούν νέους αγρότες καθώς και τα σχέδια βελτίωσης, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Τετάρτης (23/08/2017), στο Πνευματικό Κέντρο της Τ.Κ. Ζίτσας.



Η ημερίδα που οργανώθηκε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου σε συνεργασία με τους  Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων κτηνοτρόφων και γεωργών της περιοχής.  «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται, είπε ο Δήμαρχος γιατί όπως εξήγησε, αποτελούν ένα βήμα ενημέρωσης για προγράμματα που ενισχύουν σημαντικά τους νέους αγρότες με επιδοτήσεις που δίνουν «ανάσα» στα πρώτα τους βήματα».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτοκτηνοτρόφων τόσο μέσω του Γραφείου Υποστήριξης και Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής που ίδρυσε και λειτουργεί την τελευταία τριετία, όσο και με παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο (δασικοί χάρτες, μέτρα στήριξης των αμπελουργικών ζωνών κ.α.). Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως ο Δήμος Ζίτσας έχει έτοιμες τις μελέτες που αφορούν δύο έργα οδοποιίας για να κατατεθούν μόλις ξεκινήσει η υποβολή των προτάσεων στο πρόγραμμα «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Π.Α.Α. 2014-2020». «Ελπίζουμε να βοηθήσουμε  έτσι τους κτηνοτρόφους-πτηνοτρόφους και τους αμπελουργούς να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις μονάδες και τις καλλιέργειές τους» τόνισε και διαβεβαίωσε «πως η Δημοτική Αρχή θα στηρίζει πάντα όπου και οσο μπορεί την προσπάθεια των ανθρώπων που μοχθούν».  

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης  που παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τη νέα πρόσκληση που πρόκειται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα και αφορά στην εγκατάσταση νέων γεωργών. «Στόχος μας  είπε ο κ. Καχριμάνης είναι να καλύψουμε και τις 500 θέσεις που δικαιούμαστε από το Πρόγραμμα και να έχουμε και επιλαχόντες», παροτρύνοντας ακόμη και πτυχιούχους άνεργους νέους να καταθέσουν προτάσεις για να μπουν στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την επίλυσή τους με πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και δράσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων. «Τα οφέλη που αποκομίζουμε κάθε φορά από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις είναι πολλαπλά ανέφερε, και συνέστησε πως όλοι θα πρέπει να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της ποιότητας των ντόπιων προϊόντων καθώς αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα».

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης, στο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο  για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, τα σχέδια βελτίωσης και τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καχριμάνης μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012 εντός ή κοντά σε οικισμούς, ενώ μέχρι 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους (Δήμους και ιδιώτες) για τα διαχειριστικά σχέδια που αφορούν τα βοσκοτόπια.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα, ο νέος αγρότης επιδοτείται με 70% της επένδυσης, ενώ στη μεταποίηση εντάσσονται επενδύσεις μέχρι 600.000 ευρώ μέσω της περιφέρειας, με την επιδότηση να φτάνει και στο 80% αν πρόκειται για ομάδα παραγωγών.
Ακολούθως,  ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Θωμάς Αλεξίου παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης, το ύψος επιδότησης και τις προϋποθέσεις της  Δεύτερης πρόσκλησης-εγκατάστασης νέων γεωργών και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την  προϊσταμένη της περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε Χαριτίνη Παπαθανασίου που ανέπτυξε τις λεπτομέρειες για τα  Βοσκοτόπια και την επιλεξιμότητα που συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις.

Τις εργασίες της ημερίδας εκτός των δεκάδων κτηνοτρόφων, αγροτών παρακολούθησαν η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης,  Δημοτικοί, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Νίκος Δεκόλης, ο Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Χάρης Λιούρης εκπρόσωποι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και φορέων .

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: