Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Κατέκτησε το Europa League η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ {Του Δημήτρη Κοσίνα}


Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ τέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Europa League στο γήπεδο Friends Arena της Στοκχόλμης, με τους «κόκκινους διάβολους» να κατακτούν το τρόπαιο με σκορ 0-2. Η ομάδα του Μουρίνιο ήταν ανώτερη στο παιχνίδι και πήρε το πρώτο Europa League στην ιστορία της, όμως το σημαντικότερο είναι ότι εξασφάλισε την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Champions League για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησε για δεύτερη φορά στην καριέρα του το συγκεκριμένο τρόπαιο (το πρώτο ήταν με την Πόρτο το 2003) ενώ για τη Γιουνάιντεντ αυτό ήταν το τρίτο τρόπαιο που κατακτά τη φετινή σεζόν (μετά το Community Shield και το League Cup). 


Η Μάντσεστερ μπήκε καλύτερα στον αγώνα, πίεσε περισσότερο και ήταν η πρώτη από τις δύο ομάδες που αναζήτησε περισσότερο το γκολ. Το σκορ άνοιξε στο 18΄ μετά από σουτ του Πογκμπά έξω από τη μεγάλη περιοχή, που κόντραρε στο πόδι αμυντικού του Άγιαξ, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία η μπάλα, να ξεγελάσει τον τερματοφύλακα Ονάνα και να καταλήξει στα δίχτυα. Μετά το γκολ, η Μάντσεστερ έδωσε χώρο στους παίχτες του Άγιαξ όμως οι Ολλανδοί δεν απείλησαν ουσιαστικά την εστία της αγγλικής ομάδας αφού  είχαν την κατοχή της μπάλας περισσότερο, αλλά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες προσπάθειες. Στο δεύτερο ημίχρονο, και συγκεκριμένα στο 48,΄ οι «κόκκινοι διάβολοι» έβαλαν τις βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου, αφού έπειτα από κόρνερ ο Μχιταριάν εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της άμυνας του Άγιαξ να διώξει την μπάλα και σκόραρε από κοντά. Ο Μουρίνιο μετά την επίτευξη και του δεύτερου γκολ για την ομάδα του, έδωσε και πάλι οδηγία στους παίκτες του να οπισθοχωρήσουν και να αφήσουν την ομάδα του Άγιαξ να κάνει παιχνίδι. Οι παίχτες όμως του Αίαντα, λόγω και της απειρίας τους σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την σαφώς πιο έμπειρη ομάδα του Μουρίνιο. Έτσι ο τελικός έληξε με τους Άγγλους να πανηγυρίζουν την μάλλον άνετη κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Αγιαξ (Πέτερ Μπος): Ονάνα, Ντε Λιχτ, Φέλτμαν, Σάντσες, Ρίντεβαλντ (82' Ντε Γιονγκ), Κλάασεν, Σένε (70' Φαν Ντε Μπεκ), Ζίγιετς, Τραορέ, Γιουνές, Ντόλμπεργκ (62' Νέρες).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Βαλέντσια, Μπλιντ, Σμόλινγκ, Νταρμιάν, Ερέρα, Φελαϊνί, Μάτα (90' Ρούνεϊ), Πογκμπά, Μκιταριάν (74' Λίνγκαρντ), Ράσφορντ (84' Μαρσιάλ).

Δημήτρης Κοσίνας, Αθλητικός Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: