Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

«Γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία: «Καλημέρα» με πραγματικά πυρά

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία στην προσπάθειά της να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να διεκδικήσει κομμάτι από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Η πρώτη αφορά σε πόντιση καλωδίου στο οικόπεδο 6, η δεύτερη ήταν για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά χθες και με την τρίτη είπε σήμερα... «καλημέρα», καθώς ήταν για ασκήσεις, πάλι με πραγματικά πυρά, από τις 5 ως τις 7 το πρωί.Όλα αυτά σε περιοχές που βρίσκονται ενός των οικοπέδων 6 και 7, τις οποίες φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι η Τουρκία. 



Το μήνυμα από τη Λευκωσία είναι ψυχραιμία και... business as usual.  O υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε πως «προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό». 

«Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό» διευκρίνισε.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν θέσει σε επιφυλακή τη χώρα μας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αποκάλυψε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους τουρκικά έγγραφα που σχεδίαζαν πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στην Κύπρο με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων.

«Είχαμε στα χέρια μας τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και φαινόταν ότι ετοιμάζεται για επεισόδια στο οικόπεδο 6» ανέφερε ο κ. Καμμένος για να εξηγήσει: «Συγκεκριμένα, ετοιμαζόταν (σσ η Τουρκία) να στείλει το Μπαρμπαρός για να εμποδίσει την Total να κάνει άντληση. Οι ΝΟΤΑΜ αναφέρονταν στην 1η Μαΐου και τα διαρρεύσαμε για να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και οι διεθνείς οργανισμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: