Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Επικός Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό {Του Δημήτρη Κοσίνα}


Ο Ολυμπιακός με μία συγκλονιστική εμφάνιση κατόρθωσε να επικρατήσει για ακόμα μία φόρα της ΤΣΣΚΑ με σκορ 82-78 και προκρίθηκε στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, όπου θα διεκδικήσει, κόντρα στη Φενερμπαχτσέ, τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο. Στο πρώτη περίοδο οι παίχτες του Ολυμπιακού ήταν πολύ άστοχοι ενώ η άμυνα της ΤΣΣΚΑ ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Το σκορ της πρώτης περιόδου έκλεισε 18-12 υπέρ της ρωσικής ομάδας. Στη δεύτερη περίοδο το παιχνίδι αποδείχτηκε ιδιαίτερα δυνατό με τις άμυνες των δύο ομάδων να κυριαρχούν. Όμως η «ρωσική αρκούδα», με τον Ντε Κολό να την οδηγεί, κατόρθωσε να προηγηθεί ακόμα και με 10 πόντους διαφορά στο 17΄. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Τεόντοσιτς, ο οποίος με τρία δικά του εύστοχα τρίποντα πήγε τη διαφορά στους 13 πόντους (40-27), όμως ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να επιστρέψει στο παιχνίδι και να κλείσει το ημίχρονο στο 40-33, χάρη στο τρίποντο του Δημήτρη Αγραβάνη στην εκπνοή, καλάθι που έδωσε άλλον αέρα και αυτοπεποίθηση στην ομάδα του Σφαιρόπουλου.


Στην τρίτη περίοδο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν πιο συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι να παλέψουν για να πάρουν την πρόκριση. Η ΤΣΣΚΑ διατηρούσε μια μικρή διαφορά, όμως ο Παπανικολάου ήταν καθοριστικός, αφού κρατούσε τον Ολυμπιακό όρθιο. Πάντως η «ρωσική αρκούδα» κατάφερε να πάρει μία ακόμα διψήφια διαφορά στο 27’, όπου και προηγήθηκε με σκορ 57-46, όμως ο Παπανικολάου με συμπαραστάτες τους Αγραβάνη και Μάντζαρη, που πέτυχαν δύο καθοριστικά τρίποντα, δεν επέτρεψαν να ξεφύγει η διαφορά και η τρίτη περίοδος έκλεισε με σκορ 64-60. Στο τέταρτο δεκάλεπτο το παιχνίδι ήταν το απόλυτο ντέρμπυ. Η ΤΣΣΚΑ συντηρούσε μια μικρή διαφορά, όμως ο Ολυμπιακός, με τον Σπανούλη να αρχίζει να παίρνει καθοριστικές επιθέσεις για την ομάδα του, ήταν έτοιμος να κάνει την ανατροπή. 

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε το παιχνίδι 4΄πριν τη λήξη (69-69) με δίποντο του Σπανούλη. Με την ρωσική ομάδα να προηγείται με δύο πόντους 73-71, ένα λεπτό πριν την λήξη, είχε έρθει η ώρα του αρχηγού των Πειραιωτών να βγει μπροστά. Με ένα καθοριστικό  τρίποντο για την εξέλιξη του αγώνα, έβαλε μπροστά την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 73-76, αλλά ο Τεόντοσιτς ισοφάρισε με τρίποντο, μέχρι να αναλάβει ο Γκριν και με δικό του σημαντικό τρίποντο να τελειώσει ουσιαστικά τις όποιες ελπίδες είχαν οι Ρώσοι να κερδίσουν τον αγώνα. Η πρόκριση τυπικά κρίθηκε στο τέλος στις βολές με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται  ο τελικός νικητής. Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν οι Παπανικολάου (14 πόντους/9 ριμπάουντ) και Σπανούλης (14 πόντους/6 ασίστ), με τους Πρίντεζη, Μάντζαρη και Αγραβάνη να είναι καθοριστικοί στην ανατροπή.

Στον άλλο ημιτελικό, η Φενέρμπαχτσε νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 84-75. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και σε συνδυασμό με την υποστήριξη των φιλάθλων της προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Ούντο ξεχώρισε για την τούρκικη ομάδα (18 πόντους/12 ριμπάουντ/8ασίστ) με άξιους συμπαραστάτες τους Κάλινιτς και Βέσελι. Από τη Ρεάλ ξεχώρισαν μόνο οι Γιουλ (28 πόντους και 8 ασίστ) και Κάρολ (21 πόντους με 5 τρίποντα). Η Φενέρμπαχτσε θα διεκδικήσει την Κυριακή τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο.         

Δημήτρης Κοσίνας, Αθλητικός Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: