Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Κατασχέσεις καταθέσεων – Ποιοι κινδυνεύουν

Ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε περισσότερους από 800.000 οφειλέτες του δημοσίου και έρχονται κατασχέσεις για άλλους τόσους.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Ιανουάριο του 2017 ο συνολικός αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις εφορίες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανήλθαν σε 4.173.206, από 4.146.483 που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου 2016. Από τους 1.672.500 στους οποίους μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στους 851.818



Μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται κατασχέσεις για άλλους 820.682 φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις εφορίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται και όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τις οποίες επίσης επιβάλλονται κατασχέσεις.

Τα πιο συνηθισμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η εφορία είναι:

- Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα που διατηρεί στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ο φορολογούμενος. Πρόκειται πλέον για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που έχει σαν αποτέλεσμα να περνούν με συνοπτικές διαδικασίες στο δημόσιο ταμείο όποια ποσά εμφανίζονται στους λογαριασμούς. Το μόνο που μπορούν να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός και μόνο για ποσό έως 1.250 ευρώ. Ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός δηλώνεται μέσω Taxisnet.

- Η κατάσχεση μισθού ή σύνταξης του οφειλέτη για τα ποσά πάνω από το ακατάσχετο όριο. Ποσό μισθού ή σύνταξης έως 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετο.

Για το τμήμα από 1.000 έως 1.500 κατάσχεται το 50% και για το τμήμα πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο του ποσού

- Κατάσχεση εισοδήματος από ενοίκια ή απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτη τους

- Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων και εκποίησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Υπάρχουν οδηγίες προς τις εφορίες προκειμένου να αποφεύγεται η πώληση με πλειστηριασμό της μίας και μοναδικής κατοικίας κάθε οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: