Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Τουρκική επίθεση σε Παυλόπουλο: Δεν ξέρει από διεθνές δίκαιο


Σε νέα πρόκληση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία με μια ειρωνική απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών και προσωπική επίθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή τις δηλώσεις του από τα Δωδεκάνησα για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιθυμία του Προέδρου Παυλόπουλου να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρούμε με ενδιαφέρον και είμαστε έκπληκτοι με τις παρατηρήσεις του που δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.


Η Άγκυρα, μάλιστα, προβάλει ξανά τη θεωρία της για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου αναφέροντας στην ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εγκαταστήσει την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψην της τις ανησυχίες της Τουρκίας».

Επιμένοντας ακόμα περισσότερο η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνθήκη των Παρισίων πιο ξεκάθαρα καθόρισε το στάτους του Αιγαίου». Γίνεται λόγος μάλιστα για «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο «καθώς βασίζεται στη σκοπιά της Τουρκίας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και είναι ένα καθήκον μας όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στο τουρκικό υπουργείο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται με νόημα ότι «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: