Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Θρίλερ με τη δολοφονία του ταξιτζή στην Κηφισιά: Στο μικροσκόπιο τρεις ύποπτοι


Σε δύο με τρία άτομα που είναι κάτοικοι της Κηφισιάς και συγκεντρώνουν 7 από τα 10 σημεία που σκιαγραφούν το  προφίλ του εμμονικού δολοφόνου του 52χρονου οδηγού ταξί, στέφουν τις έρευνές τους οι αρχές.Οι ύποπτοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», φαίνεται να έχουν ιστορικό διαταραγμένης ψυχολογικής κατάστασης και δημιουργίας προβλημάτων στην περιοχή, ωστόσο κανείς τους δεν συνδέεται προς το παρόν με κάποιο «συμβολικό» περιστατικό που συνέβη στην Χαριλάου Τρικούπη.
Επίσης, δεν φαίνεται να έχουν στο σημείο «τελετουργίας» του δράστη, κάποιο πρόσωπο για το οποίο μπορεί να έχουν έντονο σεξουαλικό και αισθηματικό ενδιαφέρον. Επιπλέον 10 ύποπτοι, συγκεντρώνουν τέσσερα από τα δέκα χαρακτηριστικά, που έχουν συνθέσει οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, για την ερευνητική απεικόνιση του δολοφόνου. Για αυτούς τους υπόπτους, προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο σε βάρος τους, γίνονται ωστόσο εκτεταμένες εξακριβώσεις στοιχείων που τους αφορούν, ενώ δεν έχουν προσαχθεί στα γραφεία του αρμόδιου τμήματος για κάποια «φιλική συζήτηση».


Συνολικά μετά την διάπραξη της άγριας δολοφονίας του οδηγού ταξί, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Κοκκιναρά, οι αστυνομικοί σχημάτισαν έναν κύκλο 50 υπόπτων, που συγκέντρωναν ενδείξεις και χαρακτηριστικά τα οποία ταίριαζαν με το ψυχολογικό προφίλ του δράστη, ενώ κάποιοι είχαν συμμετοχή σε περιστατικά που έχουν διαδραματιστεί στην Κηφισιά με πρωταγωνιστές οδηγούς ταξί. Κάποιοι από τους υπόπτους, φαίνεται να είναι νυν ή πρώην οδηγοί ταξί, οι οποίοι είχαν συμμετοχή σε επεισόδια και διαπληκτισμούς με άλλους αυτοκινητιστές. Και για αυτούς έγιναν κάποιες ερευνητικές εξακριβώσεις, ενώ κάποιοι ελάχιστοι προσήλθαν στα αστυνομικά γραφεία προκειμένου να δώσουν λεπτομέρειες για τα επίμαχα περιστατικά.

Σημαντικό αλλά όχι και περιοριστικό εργαλείο για την πορεία των ερευνών είναι το πλησιέστερο ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου, που σκιαγράφησαν οι αστυνομικοί profilers με την βοήθεια ψυχολόγων της αστυνομίας, αξιολογώντας τα μέχρι τώρα στοιχεία και το προανακριτικό υλικό. Το πρώτο προφίλ αφορά έναν «έξυπνο» δράστη με διαταραχή προσωπικότητας, για άτομο δηλαδή με υψηλό δείκτη ευφυΐας, μεγάλο IQ, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ξανά μετά από 2-4 μήνες. Ο δράστης έχει δείξει σημάδια μεθοδικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι σε καμία από τις δύο επιθέσεις δεν βρέθηκε DNA του. Το δεύτερο προφίλ αφορά δράστη παρανοϊκό (παρανοϊκή ετοιμότητα), ο οποίος βρίσκεται μόνιμα σε έξαρση και περιμένει απλά την αφορμή για να εκδηλώσει τις επιθέσεις. Σε αυτά τα άτομα η κρίση τους επαναλαμβάνεται σε χρονικό διάστημα μεταξύ 4-5 εβδομάδων.

Κοινό στοιχείο ανάμεσα στα δύο προφίλ είναι το σεξουαλικό υπόβαθρο των εμμονών καθώς έχει εστιάσει το πρόβλημα στους οδηγούς ταξί και στην Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι έχει συμβεί εκεί που έχει σεξουαλικό ή αισθηματικό κίνητρο. Ενδεχομένως κάποιος οδηγός ταξί της Κηφισιάς έχει παρενοχλήσει με ερωτικά κίνητρα ή κακοποιήσει, κάποιο οικείο πρόσωπο, μια σύντροφο, την μητέρα ή αδερφή του. Μπορεί ο «αντίπαλός» του στην διεκδίκηση μιας κοπέλας να είναι ταξιτζής ή να… ηττήθηκε από αυτόν. Μπορεί ένας οδηγός ταξί να είναι υπαίτιος για την απώλεια προσώπου με το οποίο συνδεόταν ερωτικά ο δράστης.

Από τη στιγμή που η εμμονή του εστιάζεται στους οδηγούς ταξί και στην συγκεκριμένη οδό, οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν να είναι κάτοικος όμορης περιοχής, που σύχναζε όμως στην Κηφισιά γιατί ενδεχομένως έμενε ή μένει εκεί το πρόσωπο του σεξουαλικού του ενδιαφέροντος. Δεν μπορούν να αποκλείσουν επίσης, να ήταν και ο ίδιος οδηγός ταξί στο πρόσφατο παρελθόν, ο οποίος υποτιμήθηκε, παραγκωνίστηκε ακόμη και να εκδιώχθηκε από συναδέλφους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: