Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Τι σημαίνει το αίτημα της Ελλάδας για δάνειο προς την Παγκόσμια Τράπεζα

Τουλάχιστον ασυνήθιστη μπορεί να χαρακτηρισθεί η συζήτηση περί αίτησης δανείου από την Ελλάδα προς την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Politico.Το περιοδικό, επικαλούμενο πηγή από την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει πως η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης για πρόγραμμα με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας.Όπως αναφέρει το κείμενο, «η Αθήνα πρότεινε τριετές σχέδιο χρηματοδότησης για τη δημιουργία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, ήτοι 450.000 θέσεων συνολικά, κοστολογώντας το εγχείρημα στα τρία δισ. ευρώ». 



«Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να παράσχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνικής προστασίας», δήλωσε στο περιοδικό εκπρόσωπος της Τράπεζας, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση στην παροχή δανείων θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση από το συμβούλιο των εκτελεστικών διευθυντών της τράπεζας». 

Η απάντηση της Αθήνας προς το περιοδικό δεν διαψεύδει το θέμα: «Προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει πράγματι με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως κατατέθηκε επίσημο αίτημα», είπαν κυβερνητικές πηγές στο Politico. 

«Η Επιτροπή διερευνά ακόμα το κατά πόσο η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές», δήλωσε μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Πιερ Μοσκοβισί, επί του θέματος, αν και στις 22 Φεβρουαρίου ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης απασχόλησης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τη μορφή δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς θα αποτελούσε μια ακριβή χρηματοδότηση, είχε δηλώσει τότε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε με σκοπό να παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας. Πρόκειται για τις χώρες που μέχρι πρόσφατα συνηθιζόταν να αποκαλούμε «Τρίτος Κόσμος» και η φιλοσοφία της ανάπτυξης ήταν για αυτές εντελώς διαφορετική.

Όπως άλλωστε σημειώνει το Politico στο ρεπορτάζ, «εάν γίνει αποδεκτό, το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο χρέος, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παλεύει με τους όρους του τελευταίου μνημονίου». Η αποστροφή έχει να κάνει με το γεγονός πως η Παγκόσμια Τράπεζα συνηθίζει να δίνει δάνεια με σχετικά υψηλό επιτόκιο, κάτι που πολλοί προκρίνουν πως για την περίπτωση της Ελλάδας και ειδικά αυτή την στιγμή θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: