Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

«Ο Έλληνας Τούρκος» του Χ. Χριστοδούλου θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα 30 Μαρτίου


Το καινούργιο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Χριστοδούλου που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας Τούρκος» θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα την Πέμπτη 30 Μαρτίου. Το βιβλίο αυτό, γράφηκε σε μια χρονική περίοδο 4 ετών καθώς η αναζήτηση στοιχείων σε τουρκικές, αγγλικές, ιταλικές, ελληνικές και γαλλικές πηγές, υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητική κι εξαντλητική. Ο τίτλος του αφορά στην περίπτωση ενός Έλληνα σκλάβου από την Χίο, ο οποίος προσηλυτίστηκε από παιδί στο Ισλάμ, στάλθηκε εν συνεχεία για σπουδές στο Παρίσι, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από μια λαμπρή πολιτική καριέρα έγινε τελικά Μέγας Βεζίρης, δηλαδή Πρωθυπουργός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Το όνομα του: Ιμπραήμ Εντχέμ Πασάς για τους Τούρκους. Γεώργιος Σκαραμαγκάς, ή Πυρίκος , ή Εμπειρίκος, ή Κόκκινος, για τους Έλληνες. Λέει σχετικά ο συγγραφέας:


«Η ανακάλυψη ενός επιφανούς Οθωμανού πολιτικού, παντελώς αγνώστου στην Ελλάδα παρ ό τι είχε ελληνική καταγωγή δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός. Υπήρξαν δεκάδες κορυφαίοι λειτουργοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που υπηρέτησαν πιστά τον Σουλτάνο ως υπουργοί, διπλωμάτες, δικαστές, γενικοί διοικητές, νομάρχες, έπαρχοι και τραπεζίτες. Μόνο για κάποιους από αυτούς ξέρουμε το πλήρες βιογραφικό τους. Για τους περισσότερους αγνοούμε ακόμα και την ύπαρξη τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει από την μια την αντοχή των ελληνοτουρκικών αγκυλώσεων , κι από την άλλη επιβεβαιώνει ότι -παρ όλα αυτά,- οι σχέσεις των δύο λαών είναι περισσότερο στενές απ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Στα Γιάννενα το πέρασμα του Ιμπραήμ Πασά ως Βαλή, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του καθώς η πόλη μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων παρεμβάσεων απέκτησε χωροταξία και υποδομές μιας ακμάζουσας –τότε- μεγαλούπολης της Τουρκοκρατίας οπότε μεγαλουργούσε το χριστιανικό κι εβραϊκό στοιχείο. Τα στοιχεία που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του Εντχέμ Πασά στα Γιάννενα, όπως και η τεκμηρίωση του βιβλίου συνολικά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Τουρκία».

Πράγματι, οι μέχρι τώρα έρευνες επικεντρώθηκαν στο εάν αυτός ήταν έλληνας και χριστιανός –πράγμα αναμφισβήτητο- και από πιο σόι της Χίου καταγόταν. Κανείς δεν ασχολήθηκε με την περίπου μυθική ζωή και το μεταρρυθμιστικό έργο του, που σε πολιτικό, επιστημονικό και πνευματικό επίπεδο υπήρξε πολύ σημαντικό, έτυχε μάλιστα τεράστιας διεθνούς προβολής στην εποχή του. Το βιβλίο εξαντλεί αυτή ακριβώς την πτυχή με επιμονή στις πηγές και νηφαλιότητα στα συμπεράσματα του. 

Μέσα από μια πυκνή και αξιόπιστη τεκμηρίωση, το βιβλίο αποκαλύπτει την ταραχώδη περιπέτεια της ζωής του κεντρικού ήρωα ως πολιτικού, μεταρρυθμιστή, διπλωμάτη, οικογενειάρχη, αποστάτη, εξωμότη, Έλληνα και μαζί Τούρκου, Με φόντο την αυτοκρατορική, επιβλητική και πολυεθνική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα όπου μεγαλουργούσε (κυρίως) η ακούραστη εβραϊκή κι ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ιδιαίτερο στοιχείο της έκδοσης αποτελεί η εικονογράφηση της. Προέρχεται από αυθεντικές γκραβούρες της εποχής, έργα σπουδαίων καλλιτεχνών –ζωγράφων, φωτογράφων, χαρακτών, δημοσιογράφων και λιθογράφων-, σταλμένων επί τούτου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, από διάφορα ΜΜΕ κυρίως αγγλικά, γαλλικά κι αμερικάνικα. Γεγονός που επιβεβαιώνει την γεωστρατηγική σημασία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την Δύση καθώς επίσης τον ρόλο των προσώπων και των γεγονότων τα οποία απεικονίζονται με σχεδόν φωτογραφική πιστότητα. Ανάμεσα τους ο Έλληνας Τούρκος, ο ήρωας του βιβλίου, το υπαρξιακό του πρόβλημα του οποίου σκίαζε πάντοτε τις μεγάλες στιγμές της μεγάλης ζωής του. Οι γκραβούρες αυτές που πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι σήμερα ξεχασμένες και δυσεύρετες, αποτελούν συλλεκτικό ιστορικό, εικαστικό και δημοσιογραφικό υλικό, παρουσιάζονται δε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ο Χρίστος Χριστοδούλου που ως δημοσιογράφος και συγγραφέας ασχολείται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει γράψει επίσης τα βιβλία «Τα φωτογενή Βαλκάνια των Αδελφών Μανάκη», «Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης», «Μουσταφά Κεμάλ, Ο βίος και η πολιτεία του στη Θεσσαλονίκη», και «Οι τρείς ταφές τους Χασάν Ταχσίν Πασά».

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Έλληνας Τούρκος» θα γίνει την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ακρόπολη Ιτς Καλέ Κάστρο Ιωαννίνων). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μωυσής Ελισάφ, Σπύρος Γόγολος, Μίλτος Γήτας, και ο συγγραφέας, Χρίστος Χριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: