Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η Βενετία κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε 100 χρόνια


Η ιστορική πόλη αλλά και ένα μεγάλο μέρος των ακτών της Αδριατικής στην Ιταλία, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα, καθώς τα επίπεδα της θάλασσας συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τους ερευνητές καταγράφεται ότι η Βενετία θα μπορούσε να βυθιστεί σε 100 χρόνια από τώρα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής! «Η Μεσόγειος θα αυξηθεί 140 εκατοστά πριν από το 2100», όπως λένε, την στιγμή που η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά μόλις 30 εκατοστά κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια, ενισχύοντας τα αρνητικά ευρήματα.


Οι ερευνητές, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, δηλώνουν ότι η επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας προέρχεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αναφέρουν δε, ότι προέρχεται ακόμη και από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Quaternary International» και χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό ινστιτούτο της Ιταλίας για τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 33 περιοχές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την προβλεπόμενη αύξηση της ανόδου στάθμης της θάλασσας. Εκτός από την ακτογραμμή στη βόρεια Αδριατική, από την Τεργέστη έως τη Ραβέννα, περιλαμβάνονται: η Βερσίλια στην Τοσκάνη, το Φιουμιτσίνο στη Λάτσιο, πεδιάδες στους ποταμούς Πο, Φόντι, Σέλε και Βολτούρνο και οι ακρογραμμές της Κατάνια, του Κάλιαρι και του Οριστάνο. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 86 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν 10 χιλιόμετρα μακριά από ακτογραμμή.

Πηγή: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: