Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Μεταναστευτική «βόμβα» από τη Λιβύη


Τρόπους να εμποδίσει 1.000.000 Λίβυους πρόσφυγες να φθάσουν έως το καλοκαίρι στην Ευρώπη αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κρήτη να αποτελεί έναν από τους υποψήφιους προορισμούς τους.Το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, στις 4 Φεβρουαρίου, και αποφασίστηκε το προσφυγικό να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις 10 Μαρτίου.Η εκτίμηση των Βρυξελλών είναι πως από τον Μάρτιο -και με κορύφωση το καλοκαίρι- θα επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη περίπου ένα εκατομμύριο Λίβυοι οικονομικοί κατά το πλείστον πρόσφυγες, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα αυτή μετά την εξέγερση και το θάνατο του Καντάφι.


Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη καθώς, λόγω της οικονομικής κατάστασης, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής, με τις Βρυξέλλες να ανησυχούν για νέα κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη, που θα θυμίζουν στην έκτασή τους τις αρχές του 18ου αιώνα.

Πολύ περισσότερο καθώς η Λιβύη, που έως τώρα μαζί με την Αίγυπτο αποτελούσαν «φράγμα» του δρόμου των ανθρώπων αυτών προς την Ευρώπη, εμφανίζει εικόνα διαλυμένης χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο έδαφός της υπάρχουν τέσσερις κυβερνήσεις, εκ των οποίων μόνο μία αναγνωρίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έστω και αν αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφράσει ολόκληρη τη χώρα!

Το κύριο τμήμα των Λίβυων μεταναστών που αναμένονται από τον Μάρτιο στην Ευρώπη έχει ως προορισμό την Ιταλία, με τη Ρώμη να έχει σπεύσει ήδη να υπογράψει συμφωνία με την Τρίπολη, κατά το πρότυπο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, έστω και αν γνωρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό δεν την εξασφαλίζει από το επικείμενο μεταναστευτικό κύμα.

Ταυτόχρονα, όμως, ένα μέρος των προσφύγων θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει ως προορισμό την Κρήτη, με την Αθήνα να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς, μεταξύ άλλων, θα βρίσκεται εν εξελίξει και η τουριστική περίοδος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Λιβύη, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να έχει επισκεφθεί την Τρίπολη και να συζητά την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα, ενώ αναμένονται πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: