Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Έρχεται δριμύ ψύχος από το Σάββατο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

Νέο κύμα ψύχους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Συγκεκριμένα όπως γράφει στη σελίδα του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος η κακοκαιρία θα χτυπήσει από το Σάββατο. Πρόκειται για «ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο». Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του κ. Καλλιάνου:



Αντί Αλκυονίδων έρχεται «ψυχρολουσία»

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος κατά διαστήματα μέχρι και την Παρασκευή κυρίως στα ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και σε περιοχές του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μία μικρή περαιτέρω πτώση.

Αυτό που όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το Σάββατο και στη συνέχεια, ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία θα μας επισκεφτούν -κατά πάσα πιθανότητα- με αποτέλεσμα να ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο και να καταστούν οι μέρες τότε καθαρά χειμωνιάτικες.

Παρόλο που μέχρι εχθές δεν υπήρχε σύγκλιση μεταξύ των καιρικών μοντέλων, από σήμερα φαίνεται να "κλειδώνει" σιγά σιγά η έλευση αυτού του ψύχους που θα είναι αρκετά έντονο για την εποχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η διάρκεια αυτής της ψυχρής εισβολής καθώς και αν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες και για εκδήλωση χιονοπτώσεων. Για να γίνω πιο σαφής, δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει αυτή την ώρα, αν θα επικρατήσει ξεροβόρι και ξαστεριά ή αν θα υπάρχουν νεφώσεις εμπλουτισμένες με μεγάλα ποσά υγρασίας ώστε να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Αυτό θα αρχίζει να φαίνεται από την Πέμπτη και έπειτα.

Πάντως θεωρώ πως η συγκεκριμένη καιρική εξέλιξη ίσως "κρύβει" και εκπλήξεις, υπό την έννοια ότι αν τελικά επαληθευτούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως προς την έλευση του ψύχους και αν τελικά υπάρχει αρκετή υγρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ώστε να σημειωθούν και χιονοπτώσεις, αυτές θα απασχολήσουν πολύ χαμηλά υψόμετρα λόγω της διαφαινόμενης σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας.

Όπως και να χει όμως, από σήμερα και στη συνέχεια θα σας ενημερώνω καθημερινά για την εξέλιξη του καιρού, που επαναλαμβάνω θα αλλάξει άρδην -κατά πάσα πιθανότητα- από το προσεχές Σάββατο και στη συνέχεια προς την καθαρά χειμωνιάτικη μορφή.

Ο χειμώνας δεν τελείωσε φίλοι μου!


Γιάννης Καλλιάνος
Μαθηματικός (Παν/μιο Πατρών) 
M.sc Μετεωρολογίας
M.sc Εφαρμοσμένων Μαθηματικών 
Παρατηρητής ΕΜΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: