Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων:

- Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το πρωί, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».


- Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί ο «20ος Μπιζάνιος Δρόμος», που αναβιώνει και φέτος και αποτελεί έναν θεσμό που τον αγκάλιασε όχι μόνο ο αθλητικός κόσμος της περιοχής αλλά ολόκληρη η πόλη. Στις 11 το πρωί, θα γίνει εκκίνηση από το Μπιζάνι, ενώ στις 12:45, θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές, στην κεντρική πλατεία.
Θα προηγηθεί, στις 11:15, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 - 1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Στις 13:00, oι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
- Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.
Στις 11:00, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Θα ακολουθήσει στις 12:15 τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων (πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής) και στη 1 το μεσημέρι, θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμου Δωδώνης.
Το απόγευμα, στις 6 θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο (Ηπείρου 2).
Η ημέρα θα κλείσει, με την πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
- Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, η ημέρα θα ξεκινήσει με εορταστικό πρωινό στις 7:00, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.
Θα ακολουθήσει, στις 10:30, δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, στις 11 κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού (Θεσσαλονίκης) στην πλατεία Πύρρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: