Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η μέλισσα νικά τον καρκίνο; {Του Χρήστου Σπυρίδων}


Οι ιδιότητες του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Αίγυπτο, είναι γνωστά τα πρώιμα στοιχεία για την ύπαρξη συστηματικής μελισσοκομίας. Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται στο χώρο της μελισσοκομίας είναι ο Αρισταίος. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε οργανωμένη μελισσοκομία, η οποία αποσκοπούσε στην παραγωγή του «θείου» αυτού προϊόντος. Στους νεότερους χρόνους οι επιστήμονες παγκοσμίως έβαλαν κατά καιρούς στο μικροσκόπιο το μέλι, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας ώστε να διαπιστώσουν αν αυτές οι ιδιότητες είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και σε ποιες περιπτώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα από επιστήμονες στην Κροατία έδειξε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από τις μέλισσες έχουν την δύναμη να καταστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και τη δημιουργία μεταστάσεων.

     Οι επιστήμονες μελέτησαν αναλυτικά τη δράση των προϊόντων της μέλισσας, σε σχέση με τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και του ινοσαρκώματος, προκαλώντας τεχνητά τις δυο αυτές μορφές καρκινικών κυττάρων στα πειραματόζωα. Οι απαντήσεις που έλαβαν σημειώθηκαν ως πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς διαπίστωσαν ότι η δράση των προϊόντων της μέλισσας ήταν εξαιρετικά σημαντική. Για παράδειγμα, το καφεϊκό οξύ (WSDP), το οποίο προέρχεται από την πρόπολη, όταν χορηγήθηκε στα πειραματόζωα από το στόμα, λειτουργούσε κατασταλτικά σε μεγάλο βαθμό ως προς την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ έδινε παράταση ζωής στο πειραματόζωο.

     Σύμφωνα με μελέτες από το τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής σχολής Αθηνών, το μέλι του θυμαριού, αυξάνει τις χημειοπροφυλακτικές ιδιότητες, ειδικά κατά του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του προστάτη. Φαίνεται ότι το δημοφιλέστερο μέλι στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και χημειοπροφυλακτικές ιδιότητες. ‘Όπως και η δράση ενάντια των μεταστάσεων, όταν δινόταν πριν την εμφύτευση καρκίνων στα πειραματόζωα, ενώ και ο βασιλικός πολτός ο οποίος χορηγούνταν ενδοφλεβίως ταυτόχρονα με την χορήγηση των καρκινικών κυττάρων δρούσε κατασταλτικά σε σημαντικό βαθμό, ως προς το σχηματισμό πιθανών μεταστάσεων.

     Επιπροσθέτως, το δηλητήριο της μέλισσας, χορηγήθηκε από τους ερευνητές ενέσιμα μέσα στους όγκους και όπως παρατήρησαν το μέγεθος τους άρχισε να μειώνεται σημαντικά. Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει την Μελιτίνη και την Απαμίνη. Η Μελιτίνη περιέχει πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Επιστήμονες στην Αυστραλία ερευνούν και μελετούν την μοριακή δομή για την ανάπτυξη θεραπείας ενάντια στον καρκίνο διότι παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες από άλλα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής. Η Απαμίνη που η μεγάλη αξία αυτού του συστατικού, είναι ότι χρησιμοποιείται για την θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου.

     Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και βλέπουν θετικά την χρήση των προϊόντων που προέρχονται από τις μέλισσες, όταν λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλέβια, πιθανόν να συμβάλλουν στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκίνων και των μεταστάσεων τους. Οι ενδείξεις αυτές ωστόσο είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και, όπως είπαν, επιβάλλεται να γίνουν πιο αναλυτικές μελέτες επί του θέματος, καθώς ο τρόπος δράσης των προϊόντων αυτών κατά των καρκινικών κυττάρων δεν είναι ακόμα σαφής. Οι μελέτες συνεχίζονται!

Χρήστος Σπυρίδων
Σπουδαστής Μελισσοκομίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: