Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο επικεντρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

Στην Άγκυρα κατέφθασε γύρω στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης η Άνγκελα Μέρκελ για την κρίσιμη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα και των απειλών για ακύρωση της συμφωνίας του προσφυγικού με την ΕΕ. Λίγη ώρα μετά την άφιξή της, η καγκελάριος έγινε δεκτή από τον Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο.Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.



Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Tούρκο πρόεδρο. 

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι' αυτό, σ' αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ' αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.
«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.

Στη συνέχεια, η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα επισκεφθεί το κτίριο του κοινοβουλίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. 

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την καγκελαρία, στόχος της επίσκεψης της Μέρκελ στην Άγκυρα είναι να καταλήξει με τους Τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: