Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Νέες ταυτότητες: Πότε θα είναι έτοιμες


Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ακούμε για νέες ταυτότητες και νέες ταυτότητες δεν βλέπουμε. Τώρα όμως όπως όλα δείχνουν το...νερό μπήκε στο αυλάκι είναι πλέον θέμα χρόνου η αντικατάστασή του.Το κυριότερα πρόβλημα είναι το κόστος το οποίο υπολογίζεται στα 80.000 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που πάει πίσω τη διαδικασία έκδοσης.Δυο διαφορετικές ομάδες ειδικών εργάστηκαν πάνω στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Η μια απασχολήθηκε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η δεύτερη με το νέο νομοθετικό καθεστώς.


Και οι δύο επιτροπές ολοκλήρωσαν το έργο τους το περασμένο καλοκαίρι, όμως το κόστος ... κόλλησε τα πάντα.Το σχέδιο προβλέπει σημαντική συμμετοχή του κράτους στο κόστος κατασκευής με στόχο, τουλάχιστον σε επίπεδο παραβόλων αυτό να μην ξεπερνάει τα 10 ευρώ κατ' άτομο.

Οι νέες ταυτότητες οι οποίες θα έχουν στοιχεία ανάλογα με εκείνα του διαβατηρίου έχουν και το “ok” των Αμερικανών. Μάλιστα ειδικό κλιμάκιο της αρμόδια υπηρεσίας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν τη χώρα μας στο πλαίσιο των ελέγχων της παράνομης μετανάστευσης και φαίνεται ότι τα στελέχη του έμειναν ικανοποιημένα από τις δικλείδες ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων και έτσι δεν θα υπάρξει και πρόβλημα με τη visa.

Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι θα χρειαστούν 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο οποίος αναμένεται όμως να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και μέχρι το 2019 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία ώστε μέσα στο έτος να κυκλοφορήσουν οι νέες ταυτότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: