Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Σύμβουλος του Ερντογάν συνδέει ευθέως την ένταση στο Αιγαίο με τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών


Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχετίζεται άμεσα με την απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αυτό παραδέχθηκε ευθέως απόψε ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.Σε ερώτηση εάν η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου είπε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι «δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε ‘πραξικοπηματίες στρατιωτικούς». «Η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».


Ο Καλίν ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η μη έκδοση των 8 θα έχει επιπτώσεις και στο προσφυγικό. «Από την αρχή σχηματοποιήθηκε ως μια πολιτική απόφαση» είπε μεταξύ άλλων και στην ερώτηση αν θα επηρεάσει τη συμφωνία επανεισδοχής, είπε ότι σε ένα σημείο θα έρθει και αυτό στην ατζέντα ασφαλώς. «Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια τάξη. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να καταλάβουν», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς. «Είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: