Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Πάνω από 240.000 δολάρια πωλήθηκε το τηλέφωνο του Χίτλερ


Το προσωπικό τηλέφωνο του Αδόλφου Χίτλερ πωλήθηκε για 243.000 δολάρια σε δημοπρασία που διεξήχθη στην Αμερική. Ο πλειοδότης ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Alexander Historical Auctions.Το αρχικά μαύρο τηλέφωνο από βακελίτη, μάρκας Siemens, βρέθηκε στο καταφύγιο του Χίτλερ μετά την πτώση του Βερολίνου το 1945. Η αξία του από τον Οίκο υπολογιζόταν μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων, ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν στα 100.000 δολάρια.


Σήμερα το τηλέφωνο είναι βαμμένο κοκκινωπό, ενώ πάνω του έχει χαραχθεί μια σβάστικα, το σύμβολο του Τρίτου Ράιχ του αιμοσταγή δικτάτορα. Πιστεύεται πως διαμέσου αυτής της συσκευής, ο «πιο κακός άνθρωπος της ιστορίας», έδωσε χιλιάδες εντολές θανάτωσης και βασανιστηρίων αθώων ανθρώπων. 

Πέρασε στην κατοχή ρώσων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι το έδωσαν στον βρετανό ταξίαρχο σερ Ραλφ Ράινερ, όταν εκείνος επισκέφθηκε το καταφύγιο, λίγο μετά την παράδοση της Γερμανίας. Ο γιος του, που το κληρονόμησε, το έδωσε προς πώληση στον αμερικανικό οίκο δημοπρασιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: