Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Politico: Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά

Με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» το περιοδικό Politico αναφέρεται στα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζει ότι πριν δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρικά μιλούσε για το τέλος της λιτότητας και των εξευτελισμών στην Ελλάδα αλλά και για το πόσο κενά μοιάζουν σήμερα τα λόγια του «που είναι πια βετεράνος στην πρωθυπουργία».Όπως αναφέρεται, επί του παρόντος γεννιούνται ξανά αμφιβολίες όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα παραπαίει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup αναμένεται να κάνει σήμερα μια απογραφή του ελληνικού προγράμματος» γράφει ο αρθρογράφος του περιοδικού.



Οπως αναφέρει από τις συνεντεύξεις που δίνουν σε ξένα ΜΜΕ καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φοιτητές και άνεργοι στην Αθήνα, είναι σαφές ότι η απογοήτευση από τον Τσίπρα και τις κούφιες υποσχέσεις του είναι «συντριπτική».

Αναφορά γίνεται και στην συμπεριφορά πολλών μελών της κυβέρνησης που δείχνουν να μη θέλουν να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις, με το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη να αναφέρεται ειδικά, αν και σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ουσιαστικά η πολύ κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ως μόνος κλάδος που δίνει ανάσα αναφέρεται ο τουρισμός, αν και γράφει το Politico ότι «και αυτός έχει περιορισμένο χώρο για επιπλέον ανάπτυξη, είτε λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη είτε λόγω των φτωχών υποδομών στα επαρχιακά αεροδρόμια».

Επίσης το άρθρο μιλάει και για τη σχέση Αθήνας και ΔΝΤ: «Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν αν τους συμφέρει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα... Αν το ΔΝΤ φύγει, τότε χάνετε τον πιο σημαντικό σύμμαχό σας για την ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει ο Jens Bastien, ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της Task Forse.

Δεν υπάρχουν σχόλια: