Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Καλλιάνος: Ρωσικός χιονιάς θα χτυπήσει την Ελλάδα από την Πέμπτη

Τα νεότερα μετεωρολογικά στοιχεία επιμένουν για πιθανή έλευση πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την προσεχή Πέμπτη, πρώτα από την βόρεια Ελλάδα και από το βράδυ της ίδιας ημέρας μέχρι και το Σάββατο τουλάχιστον και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οι νεφώσεις που θα περνούν πάνω από την Ελλάδα θα είναι εμπλουτισμένες με μεγάλα ποσά υγρασίας, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι προγνωστικές μεταβλητές θα είναι ευνοϊκές ώστε να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.



Αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τις περιοχές των χιονοπτώσεων αλλά και την έκταση αυτών. Σίγα σίγα το κουβάρι θα ξετυλίγεται και επομένως τις επόμενες ώρες με τα πιο φρέσκα στοιχεία θα αρχίσω να σας μιλάω και τα τμήματα της χώρας που θα "χτυπήσει" ο συγκεκριμένος χιονιάς, που αν διατηρηθούν αυτά, ενδεχομένως να σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -15 βαθμών κελσίου από τη Παρασκευή και έπειτα στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και -8 με -10 στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ορεινά αντίστοιχα.

Προφανώς και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις την Παρασκευή στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ακόμα και στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα, προφανώς και αρχικά θα επηρεαστεί η Μακεδονία και εν συνεχεία η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά, η Πελοπόννησος, μέχρι και αργότερα τα νησιά του Αιγαίου σε χαμηλά υψόμετρα. Όμως για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο, θα μπορώ να σας πω από τις επόμενες ώρες ώστε να έχω στη διάθεση μου και τα επόμενα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων. 

Πάντως φαίνεται να πλησιάζει τη χώρα μας κάτι το αξιόλογο από πλευράς χιονοπτώσεων και κάτι το ισχυρό από πλευράς κρύου. Η διάρκεια των φαινομένων, αν δηλαδή θα πάρει παράταση η όλη κατάσταση ή όχι, θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει σιγά σιγά να προετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός για να μη γίνουν τα λάθη της προηγούμενης φοράς, να πάρουν τα μέτρα τους οι αγρότες ώστε να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι να ξέρουν ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους, η πολιτεία να μεριμνήσει για τους άστεγους και τα αδέσποτα ζώα (όσο είναι δυνατόν αυτό) και όλοι όσοι ενημερώνουν δημόσια τον κόσμο μέσω της πρόγνωσης του καιρού, να λένε ή να γράφουν αυτό που βλέπουν ...και όχι να μιλάνε για τοπικές νυφάδες στα ορεινά ενώ την ίδια ώρα να χιονίζει έως τις βάρκες. Εκτός και κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν αξιόλογη πρόγνωση ...όσο και αν προσπαθούν ή θέλουν. Αυτοί λοιπόν οφείλουν να απέχουν ειδικά σε τέτοιες διαταραχές καιρού διότι απλά δεν προσφέρουν κάτι, αντιθέτως μπερδεύουν μερίδα των πολιτών μας. 

Η παραπάνω γενική (μέχρι ώρας) πρόγνωση θα γίνει προφανώς πιο συγκεκριμένη σε ενημερώσεις που θα ακουλουθήσουν. Απλά χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη και υπομονή γιατί ο καιρός είναι χαοτικό (επαναλαμβάνω) φαινόμενο και επομένως ενδέχεται να υπάρξουν μικρές η μεγάλες αλλαγές. Νομίζω όμως ότι το ψύχος έχει "κλειδώσει", οπότε πάμε για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: