Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Σημαντική επιτυχία ερευνητών του ΤΕΙ Ηπείρου


Σημαντική επιτυχία των ερευνητών του εργαστηρίου Υγείας των ζώων και Ασφάλειας τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωική παραγωγή του ΤΕΙ Ηπείρου αποτελεί η δημοσίευση σε ένα από τα πλέον έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του τομέα της Αγροδιατροφής, το Plos One, εργασίας όπου για πρώτη φορά αναπτύσσεται μία πιλοτική μέθοδος παραγωγής ορνίθειου κρέατος με στόχο το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με αναλυτική περιγραφή των διαφοροποιήσεων αυτής της παραγωγής στον κύκλο ζωής του άνθρακα.


Σε αυτή την εργασία αντικαταστάθηκε το σογιάλευρο και χρησιμοποιήθηκαν πρωτεϊνούχες πηγές Ελληνικής προέλευσης με παράλληλη χρήση μίγματος αιθέριων ελαίων Ελληνικής προέλευσης και ειδικών ενζύμων με στόχο τη μείωση εκπομπής από τα πτηνά των αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της πεπτικότητας της τροφής, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των αέριων σωματιδίων και βλαβερών αερίων στο μικροπεριβάλλον της εκτροφής, την αύξηση της ευζωίας των πτηνών, τη μείωση των παθογόνων μικροβίων του πεπτικού σωλήνα και του περιβάλλοντος της εκτροφής και την παραγωγή υγιεινότερων και ασφαλέστερων σφαγίων για τον καταναλωτή.Η εργασία αυτή παρουσιάζει ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής που διαφοροποιεί τον κλασικό τρόπο εκτροφής κρεατόπουλων προς ένα φιλοπεριβαλλοντικό που μπορεί να πιστοποιηθεί και να κάνει διακριτό ως προς τις τελικές ιδιότητες του προϊόντος και την μεθοδολογία εκτροφής ένα τμήμα της Ελληνικής πτηνοτροφίας, που να απευθυνθεί σε ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά καταναλωτές διεθνώς, αλλά και σε καταναλωτές που συνδέουν το προϊόν που αγοράζουν με φυσικές μεθόδους παραγωγής και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS one, DOI: 10.1371/journal.pone.0169511, 3 Ιανουαρίου του 2017, σελ. 1-26.

Στην εργασία και στο ερευνητικό έργο συμμετείχαν από το Tμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου η καθηγήτρια κ. Τζώρα Αθηνά, ο καθηγητής κ. Γιάννης Σκούφος και ο καθηγητής κ. Τσίνας Αναστάσιος, από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οι καθηγητές κ. Γιάννενας Ηλίας, κ. Πανέρη Παναγιώτα, κ. Χρηστάκη Ευτέρπη και ο κ. Αρσένος Γεώργιος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής κ. Παναγάκης Παναγιώτης και ο Διευθυντής Ερευνών κ. Μπαρτζάνας Θωμάς από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχαν στο έργο 16 ερευνητές από τα τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συνεργάστηκαν, όπως και οι επιχειρήσεις Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας.Οι επιστημονικές συνεργασίες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και η πρωτοπόρα έρευνα που επιτελεί αποτελούν υψηλούς δείκτες διάκρισης για το ακαδημαϊκό κύρος του ΤΕΙ Ηπείρου, την Ήπειρο και τη διεθνή προβολή του έργου του.Το έργο Green Poultry και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στη Zootechnia, 2-5 Φεβρουαρίου του 2017 στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ως έργο εξαιρετικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της Ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής προς την ιδιαιτερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: