Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Τα νησιά του Αιγαίου που θέλουν οι Τούρκοι – Γιατί μιλάνε για “σχηματισμούς”

Την ώρα που το Μαξίμου εμφανίζεται ενοχλημένο από την αναφορά του υφυπουργού Ναυτιλία σε προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως ανάφερε τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”, οι Τούρκοι μοιάζουν να εκμεταλλεύονται την αποκάλυψη αυτού του ελληνικού σχεδίου στο έπακρο.Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας,ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. "Όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενευη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος" τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΠΑΕ-ΜΠΕ.



Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζοντας την αναφορά του Νεκτάριου Σαντορινιού στην αξιοποίηση των 28 νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί ευθέως την ελληνική επικράτεια.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ότι δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις. Αμφισβητεί δηλαδή την απόλυτη εξουσία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και μιλά για “ αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς”.

Για την Άγκυρα δηλαδή είναι δεδομένο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ολόκληροι σχηματισμοί που είναι “γκρίζες ζώνες” και η κατάστασή τους δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί πληθυντικό δεν μιλάει για έναν σχηματισμό, ή ένα σύμπλεγμα νησιών, αλλά για σχηματισμούς.
Μάλιστα ζητά απ' την Αθήνα να κατονομάσει τα νησιά για τα οποία έχει σχέδια, χωρίς η ίδια η Άγκυρα να κατονομάζει τα νησιά και τις νησίδες το καθεστώς των οποίων αμφισβητεί.

Κάπως έτσι το ερώτημα είναι ποια είναι τα νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο των Τούρκων και αν εξαιρέσει περιοχές τύπου “Ίμια” όπου οι Τούρκοι ευθέως έχουν μιλήσει για “αμφισβητούμενο καθεστώς” τα ερωτήματα είναι πολλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: