Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες - Κλείνουν συμβολικά τις εθνικές οδούς

Μέρα με τη μέρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που έχουν βγάλει τα τρακτέρ στους δρόμους και στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών σε όλη τη χώρα.Από τις 11:00 έως τις 13:30 κλειστή παρέμεινε η εθνική οδός Πατρών-Πύργου στο Λατίφι, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Ηλείας. Οι ίδιοι νωρίτερα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στο Δασαρχείο Πύργου και στο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, όπου απέκλεισαν συμβολικά τις εισόδους.Το απόγευμα προγραμματίζεται ο αποκλεισμός της Πατρών-Κορίνθου, από τους αγρότες της Αιγιαλείας, που θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο ύψος των βενζινάδικων και θα κλείσουν τον δρόμο, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, όπως κάνουν καθημερινά.



Από χθες οι αγρότες των Σερρών έχουν μπει στον «χορό των κινητοποιήσεων» και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, στο ύψος του Σιδηροκάστρου. Εκεί όμως βρίσκονται ήδη από χθες και κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, που κρατούν κλειστή την πρόσβαση των τρακτέρ στην εθνική, οξύνοντας τα πνεύματα. Μιλώντας στον Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος καταγγέλει οτι οι αστυνομικές δυνάμεις «απείλησαν με ξυλοδαρμό» και προσθέτει πως σήμερα οι δυνάμεις τους θα ενισχυθούν και θα επιχειρήσουν εκ νέου να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. «Αν δεν γίνει διαφορετικά, θα πάμε σε ευθεία σύγκρουση με τα ΜΑΤ» ανέφερε, ενώ σε ερώτηση «τι θα κάνετε δηλαδή θα πάτε να πατήσετε με τρακτέρ τα ΜΑΤ», απάντησε: «Ναι, αν δεν κάνουν στην άκρη και αυτό θα γίνει». 

Λίγο πριν τις 12 έκλεισε πάντως η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα και παρέμεινε κλειστή έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν από παρακαμπτήριες οδούς.

Στο σημείο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με περισσότερα από 100 τρακτέρ ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των αστυνομικών.

Παραμένει κλειστός επ' αόριστον ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην 'Αρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν χθες και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό. Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους. Παράλληλα, συγκρότησαν κλιμάκια για καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε να υπάρξει άμεση επαφή με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν «για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα». Στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αγρότες του νομού να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: