Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

15 σεισμοί σε έξι ώρες στην Ιταλία - Φόβοι για θύματα

Τέταρτος μεγάλος σεισμός στην Ιταλία μέσα σε λίγες ώρες και συνολικά 15 διαφόρων μεγεθών μέσα σε συνολικά 6 ώρες! Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως ο σεισμός είναι 5,1 Ρίχτερ, ενώ εκφράζονται φόβοι για θύματα.Δεν λέει να σταματήσει να τρέμει η Γη στην Ιταλία με τους πολίτες να είναι πανικόβλητοι. Στις 14:40 (ώρα Ιταλίας) ένας νέος σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ, τους ταρακούνησε. Πρόκειται για τον τέταρτο μεγάλο σεισμό σήμερα (18-01-2017). Ήδη το Twitter έχει γεμίσει με μαρτυρίες πολιτών.Οι περισσότερες αναφορές θέλουν το μέγεθος του σεισμού να είναι 5,1 Ρίχτερ, ωστόσο, κάποιοι κάνουν λόγο για σεισμό 5,4 έως 5,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του εντοπίζεται στην κενρική Ιταλία, 100 χιλιόμετρα από την Ρώμη ενώ εκφράζονται φόβοι για θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI, στα σύνορα των περιφερειών της Ρώμης και της Λ'Άκουιλα ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λόγω καταρρεύσεων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις και από το βάρος του χιονιού.

Συνολικά είναι επτά οι δονήσεις που έγιναν νωρίτερα αισθητές στην κεντρική Ιταλία. Οι τρεις είχαν μέγεθος από 5 ως και 5,5 Ρίχτερ και σκόρπισαν τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε στις 10:25 το πρωί την κεντρική Ιταλία επανακαθορίσθηκε, πριν από λίγο, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αματρίτσε (στο χωριό Καπιτινιάνο), η οποία είχε πληγεί ήδη από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο. Το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στους 5,3 βαθμούς και το εστιακό βάθος του 9 χιλιόμετρα.

Το μέγεθος της δεύτερης σεισμικής δόνησης, η οποία έπληξε σήμερα την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας γύρω από το χωριό Αματρίτσε, ήταν 5,5 βαθμοί.

Στις 12:26 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε τρίτη δόνηση με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ. Ήδη στο διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνισή τους video από τη στιγμή του σεισμού.

Η δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε την είδηση ότι στο χωριό Κόλε Ντ΄Αρκουάτα δεν απαντούν στα τηλεφωνήματα των συγγενών τους, 15 κτηνοτρόφοι. Τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας εξακρίβωσαν όμως ότι οι 12 απ' αυτούς είναι καλά στην υγεία τους και επιχειρεί να εντοπίσει τους υπόλοιπους τρεις.

Η προσπάθεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας να ελέγξει την όλη περιοχή δυσχεραίνεται από την έντονη κακοκαιρία: το χιόνι ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το ένα μέτρο και φράζει τις εισόδους πολλών σπιτιών.

Κάτοικοι της περιοχής της πόλης Λ' 'Ακουϊλα επιχειρούν, παρά το χιόνι και τον πάγο, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μεταβούν σε ασφαλέστερα κτίρια .

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Παόλο Τζεντιλόνι ζήτησε την ενίσχυση της παρουσίας του στρατού στις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας για να παρασχεθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους. Στην Ρώμη, αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις, τα μαθήματα στα σχολεία διακόπηκαν και οι γονείς κλήθηκαν να μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα για να πάρουν τα παιδιά τους. Συνολικά, από τις 10:25 το πρωί, έχουν καταγραφεί πάνω από εκατό σεισμικές δονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: