Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από 15 μετασεισμοί μετά τη δόνηση των 4,6 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο Ρίου Αντιρρίου - Τι λένε οι επιστήμονες για την εξέλιξη του φαινομένου

Αρκετές είναι οι μικρότερες δονήσεις που έχουν ακολουθήσει τον σεισμό των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως κατέληξαν τελικά, ύστερα από τα... σκαμπανεβάσματα στα νούμερα.Στο μεταξύ, ιδιαίτερα καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι, καθώς η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται ως φυσιολογική.Για σεισμό 4,6 Ρίχτερ που δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας και εντάσσεται στη συνήθη διέγερση της περιοχής μίλησε στο tempo24.gr και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.



Λίγο νωρίτερα είχε αναρτήσει και στην προσωπική του σελίδα στο facebook τη φράση΅"Κανένα πρόβλημα με το σεισμό, απολαύστε το χιόνι", για να δεχθεί τα καθησυχαστικά like των τρομαγμένων Πατρινών. 

Ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και οι Πατρινοι μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους. 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε «Πως τόσο η δόνηση των 4.9 Ρίχτερ , όσο και οι δύο άλλοι σεισμοί που ακολούθησαν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για την περιοχή.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε εκτιμήσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική δόνηση των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11:53 σήμερα με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο του Ρίου – Αντιρρίου.

Ο κ. Σώκος πρόσθεσε ότι «καταγράφονται ήδη μετασεισμικές δονήσεις, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα, για να δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου».

Ακόμη, ο κ. Σώκος ανέφερε ότι «η περιοχή του Ρίου – Αντιρρίου είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: