Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Σεισμός Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη δόνηση κοντά στο Κιλκίς

"Έγινε έντονα αισθητός στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Ε κει εκδηλώνεται μια σεισμικότητα εδώ και τρεις βδομάδες κοντά στο Κιλκίς", ανέφερε χαρακτηριστικα στο Newsit, ο σεισμολόγος Ευθύμης Λεκκας."Εκτιμώ πως το ρήγμα δεν έχει δυνατότητες να δώσει μεγάλο σεισμό. Μένουμε ήσυχοι αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο και από εκεί και πέρα βλέπουμε", πρόσθεσε. Φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Στη σεισμική δόνηση ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας.

Μιλώντας στο ''Ράδιο Θεσσαλονίκη'' εξήγησε πως: ''Στην περιοχή αυτή δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει ποτέ κάποιος ισχυρός σεισμός. Έχουν γίνει σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί''.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Καρακώστας δεν συνέδεσε τον σεισμό με τα γνωστά ρήγματα στην περιοχή των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.

''Ο σεισμός που έγινε σήμερα θα έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία. Θα σημειωθούν κι άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί'', τόνισε τέλος ο κ. Καρακώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: