Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Σεμινάριο για την κοιλιοκάκη στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο ΙΙΕΚ Δέλτα Ιωαννίνων ένα σεμινάριο με θέμα την κοιλιοκάκη. Εισηγήτριες ήταν η κ. Χριστίνα Καλαμπόκη που είναι και αντιπρόεδρος του Συλλόγου καθώς και η κ. Γεωργοπούλου Χρύσα, μέλος του Δ.Σ. Οι υπεύθυνες ενημέρωσαν τον κόσμο και τους σπουδαστές της σχολής για αυτό το σύγχρονο αυτοάνοσο νόσημα καθώς και τι πρέπει να προσέχει κάποιος που πάσχει. Μαζί τους ήταν και η διαιτολόγος και καθηγήτρια του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Μαριάνθη Κάτσιου. Στο τέλος ένας εκ των σεφ της σχολής ο κ. Παναγιώτης Σιαφάκας έδειξε με ποιον τρόπο πρέπει και μπορεί να μαγειρεύει κανείς χωρίς γλουτένη.

     
     Στην συζήτηση που έγινε μετά το τέλος της ενημέρωσης με τις υπεύθυνες του σεμιναρίου μας δόθηκε η ευκαιρία να ρωτήσουμε ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που μπορεί να καταναλώσει κάποιος που έχει δυσανεξία στην γλουτένη και για το αν στην πόλη των Ιωαννίνων και στην Ελλάδα γενικότερα υπάρχουν πιστοποιημένα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
     Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την νόσο μπορούν να καταναλώσουν μόνο τρόφιμα που να μην περιέχουν καθόλου σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και σε πολύ μικρά ποσοστά βρώμη. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης μας, υπογράμμισαν, πως πέραν των βιολογικών καταστημάτων, υπάρχουν και ορισμένα σούπερ μάρκετ τα οποία μας φέρνουν κάποια προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα με το σήμα “gluten free”. 
     Τονίστηκε επίσης πως σκοπός του σεμιναρίου ήταν αφενός μεν η ενημέρωση και αφετέρου δε οι άνθρωποι αυτοί, να μην είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους γιατί είναι δύσκολο να φάνε κάτι έξω από το σπίτι τους. Πως θα πρέπει να ενημερώνουμε τους μάγειρες και τους ζαχαροπλάστες, έτσι ώστε να μπορούν να τρώνε όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη σαν κανονικοί άνθρωποι και μακριά από το σπίτι τους.
     Θέλαμε να μάθουμε επειδή βλέπουμε πως τα κοιλιακά συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα, εάν θεωρεί κάποιος ότι πάσχει από τη νόσο πως θα μπορέσει να το καταλάβει και που θα μπορούσε να απευθυνθεί. Μας απάντησαν αμφότερες πως τα κοιλιακά συμπτώματα είναι πράγματι πολλά, ωστόσο μπορούν να υπάρξουν συμπτώματα σε όλο τον οργανισμό μας. 
     «Είναι μία δυσανεξία του εντέρου», όπως μας είπαν, εξαιτίας της οποίας μπορεί κάποιος να έχει δερματικά, να έχει προβλήματα στα οστά, να έχει πονοκεφάλους, πτώση των μαλλιών του, πέραν από διάφορες διάρροιες και αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα που μπορεί κάποιος να έχει και να τον οδηγήσουν να καταλάβει τη νόσο.    
   Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι τελείως ασυμπτωματικοί και παρ’ όλα αυτά έχουν κοιλιοκάκη. Σχετικά με τη διάγνωση  μας ανέφεραν πως γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος. Το γεγονός ότι έχει μπει στον ΕΟΠΥΥ η εξέταση αυτή και δεν απαιτείται πληρωμή της από τον ενδιαφερόμενο, μας καθιστά πολύ τυχερούς καθώς μέχρι και πριν ένα μήνα πληρώναμε. Ενώ όπως μας είπαν η επιβεβαίωση στη συνέχεια της διάγνωσης γίνεται μόνο με γαστροσκόπηση, λήψη βιοψιών από το δωδεκαδάχτυλο και έτσι φαίνονται χαρακτηριστικά οι βλάβες που προκαλούνται στις λάχνες του δωδεκαδαχτύλου. Αυτό που μας τόνισαν ιδιαίτερα είναι πως οι γιατροί δεν είναι αρκετά υποψιασμένοι στη νόσο παρόλο που η διάγνωση μπορεί να γίνει από όλες τις ειδικότητες λόγω των συμπτωμάτων (δέρμα, μάτια, δόντια, γυναικολογικά προβλήματα, ρευματικά κτλ).
Για την ευαισθητοποίηση του κόσμου μας είπαν πως αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο διάστημα. Μέσα από τη δουλειά τους έχουν καταφέρει αρκετά πράγματα, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Βέβαια πριν 14 περίπου χρόνια όταν ήρθαν σε επαφή με την νόσο κάνεις δεν γνώριζε για αυτή και σε όλους φαινόταν παράξενα όσα τους έλεγαν. Ήταν ένα προσωπικό βίωμα η αφορμή για να δημιουργήσουν τον Σύλλογο τους και να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η έδρα του συλλόγου είναι στη Θεσσαλονίκη .Είναι σύλλογος που έχει μέλη από την Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία και όλη τη βόρεια Ελλάδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Τρία μέλη του Δ.Σ. βρίσκονται στα Γιάννενα οπότε όποιος είναι από τη πόλη μας και ψάχνει πληροφορίες υπάρχουν τα τηλέφωνα των υπευθύνων διαθέσιμα στο site του συλλόγου www.actionceliac.eu.

*Ρεπορτάζ των σπουδαστών Δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων: Νικολέτας Λιόντου, Πάνου Μαλτέζου, Νίκου Αντωνίου, Άγγελου Χόρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: