Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Κουκουλοφόροι έκαψαν την ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο


Σε δύο συλλήψεις προχώρησε λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ η Αστυνομία, ενώ νωρίτερα παρατηρήθηκε  μικρή ύφεση των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν στα Εξάρχεια. Η εικόνα έχει αλλάξει και πάλι τα τελευταία λεπτά, καθώς οι κουκουλοφόροι έχουν βγει πλέον στην Πατησίων και καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους με την αστυνομία να φαίνεται ότι έχει οπισθοχωρήσει ακόμη περισσότερο. 


Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα όταν οι νεαροί που είχαν στήσει οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που έβγαλαν έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή. Περίπου στις οκτώ το βράδυ νεαροί βεβήλωσαν με συνθήματα,  έσκισαν, ποδοπάτησαν και εν τέλει έκαψαν μια ελληνική σημαία. Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος φέρεται ότι έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. 

Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου , χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής. 

Καθώς  η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρωνόταν και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρυνόταν, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια. Αυτή η διάθεση ήταν απολύτως γνωστή στην αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του γκέτο για την περιοχή. 

Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Ήδη, από νωρίτερα το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας το σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ είναι «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι». 

Υπενθυμίζεται ότι ομάδες νεαρών είχαν παραμείνει μέσα στο ιστορικό κτίριο, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη και έτσι οι πύλες του ΕΜΠ παρέμειναν ανοικτές. Πλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο, φωτιές και βροχή από μολότοφ, ενώ η αστυνομία απαντά με χημικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: