Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ανακτώντας την συναισθηματική μας ισορροπία [του Τζοβάρα Αλέξη]

*Του Τζοβάρα Αλέξη
Συζητώντας με αρκετό κόσμο τα τελευταία 24ωρα, από την στιγμή που ξεκίνησαν οι σεισμικές δραστηριότητες στην πόλη των Ιωαννίνων, διαπίστωσα πως το συναισθηματικό στρες ήταν τόσο έντονο, που μπορεί να είναι σχεδόν τραυματικό για τον καθένα. Οι συνεχείς μετασεισμοί αναβιώνουν το στρες του κύριου σεισμού, καθώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα γυρίζουν γύρω από αυτόν. Άγχος, γνωσιακές δυσλειτουργίες (όπως μειωμένη προσοχή), αυξημένη διεγερσιμότητα (με αποτέλεσμα την απουσία ύπνου) είναι κάποιες από τις δυσκολίες, που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος στην καθημερινότητα πολλών από εμάς. Πολλοί ενεργούν ή αισθάνονται σαν να ξανασυμβαίνει το τραυματικό γεγονός ή προσπαθούν να αποφύγουν δραστηριότητες ή μέρη που μπορεί να προκαλούν ανάκληση του τραύματος ή που νιώθουν ότι μπορεί να κινδυνεύουν. Ο φόβος φαίνεται να κυριαρχεί. 



Συνήθως, οι ανησυχητικές σκέψεις και τα συναισθήματα του τραυματικού στρες αρχίζουν να ξεθωριάζουν καθώς η καθημερινότητα αρχίζει να επιστρέφει στην φυσιολογική της ροή, μέρες ή εβδομάδες μετά το τραυματικό γεγονός. 

Πως μπορούμε, όμως, να καταλαγιάσουμε αυτά τα συναισθήματα σε περίπτωση που συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετό διάστημα ακόμη, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε κάποιο τραυματικό γεγονός και ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με κάποιον άλλον; 

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτούμε τα συναισθήματα μας. Αυτά μπορεί να είναι σοκ, άγχος, θυμός, κ.τ.λ. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή με αυτά και να μην τα καταπιέζουμε για να επανέλθουμε πιο γρήγορα στην προ-τραυματική μας ψυχολογική κατάσταση. 

Επιπλέον, θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτά. Να τα απελευθερώσουμε. Να μοιραστούμε αυτά που νιώθουμε με κάποιον που εμπιστευόμαστε και να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης της αρνητικής αυτής κατάστασης. 

Ένας παράγοντας που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το τραυματικό στρες, αποτελούν οι κακές ειδήσεις και διαδόσεις. Θα πρέπει να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν κάθε επαφή με τα media, όπως η τηλεόραση, το διαδίκτυο κτλ., γιατί ανυπόστατες ειδήσεις χωρίς εγκυρότητα αλλά και εικόνες που αναβιώνουν το τραυματικό στρες, μόνο να επιβραδύνουν ή και να εμποδίσουν μπορούν την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Η αντιμετώπιση ενός ψυχικού τραύματος μπορεί να έρθει μέσα από την δράση. Αντί να μένουμε στο ίδιο μέρος με τον φόβο, ότι αν φύγουμε από εκεί κινδυνεύουμε, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε θετικά πράγματα, που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Μπορούμε να συμμετάσχουμε σε εθελοντικές ομάδες, για παράδειγμα, ώστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθεια μας. Μόνο όμορφα μπορούμε να νιώσουμε μέσα μας, όταν εξυπηρετούμε έναν ευγενή σκοπό. Το μυαλό μας θα καθοδηγείται από την σκέψη ‘να βοηθήσω’ και όχι από την σκέψη ‘χρειάζομαι βοήθεια’.

Τέλος, βασική μας προτεραιότητα, για να οδηγηθούμε στην επανάκτηση της ψυχικής μας υγείας, είναι να μειώσουμε το στρες της στιγμής. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, ο έλεγχος της αναπνοής (π.χ. για άμεση ανακούφιση απλά παίρνουμε 60 αναπνοές, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε κάθε εκπνοή) ή ακούγοντας κάποιο είδος μουσικής που μας χαλαρώνει ή διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας κάποιο χόμπι. Επίσης, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός, καθώς η απουσία του προκαλεί αρκετό στρες και κάνει πιο δύσκολη την διαδικασία διατήρησης της συναισθηματικής μας ισορροπίας.

Στιγμές όπως αυτή, είναι από τις πιο σημαντικές της ζωής μας, καθώς ο τρόπος που επιλέγουμε να δράσουμε σε κρίσιμες καταστάσεις, πρόκειται να διαμορφώσει το μέλλον μας για τα χρόνια που έρχονται. Μέσα από αυτή την τραυματική εμπειρία ας γνωρίσουμε τις δυνατότητες μας και ας βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει τον φόβο και το στρες, που δημιουργήθηκε από αυτή και έπειτα ας βοηθήσουμε και τους γύρω μας. 

Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα έγραψε και ο Άγγλος ποιητής, William D’ Avenant,  «Η συμφορά είναι ο καθρέπτης, όπου βλέπουμε και γνωρίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας».  

*Τζοβάρας Αλέξης
  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
  Πλ.Δημοκρατίας & Γούναρη 2, Ιωάννινα
  Fb:. Αλεξης Τζοβαρας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: