Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα κρατάει 40 μέρες παραπάνω!

Ο αριθμός των θερμών ημερών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και κατά 40 μέρες έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Οι ερευνητές Δρ. Δήμητρα Φουντά και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος προβλέπουν επίσης ότι οι ημέρες με δυσφορία θα αυξηθούν ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ανάλογη θα είναι και η αύξηση των ημερών με απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε συνδυασμό με τη μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης, η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογες αυξήσεις στον αριθμό των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.



Οι μάλλον δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (χάρη στις μοναδικές ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διάφορων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για το ποιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με την κυρία Φουντά, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών στο μέλλον.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. 

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.

Απόψε (18:30), η κ. Φουντά θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με θέμα «Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο - Μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις», όπου θα αναφερθεί αναλυτικότερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διεθνώς και στη χώρα μας.

Μετά την ομιλία, θα ακολουθήσει η προβολή δύο γαλλικών ντοκιμαντέρ 50 λεπτών το καθένα, σχετικά με τα Ιμαλάια και τις μορφές ζωής στα βάθη των θαλασσών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: