Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Εκτός τροχιάς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων: Αντί για 33.000, έφυγαν 5.400

Εκτός τροχιάς κινείται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, ένα χρόνο μετά το relocation των  πρώτων προσφύγων  από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελληνική κυβέρνηση να επισημαίνει καθυστερήσεις και την άρνηση πολλών χωρών να ανταποκριθούν. Αν και μέχρι σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ  αντ' αυτού έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 5.400, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, στη χώρα βρίσκονται περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων περίπου οι 22.000 πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση.



Έναν χρόνο, λοιπόν, μετά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα παρευρεθεί σε μία συμβολικού χαρακτήρα εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το πρωί της Δευτέρας, από το οποίο θα αναχωρήσουν 111 άνθρωποι για την Φιλανδία. Ειδικότερα, αφορά 16 οικογένειες και 52 μεμονωμένοι (36 ασυνόδευτοι ανήλικοι). Πέρσι,  στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο, παρευρέθηκαν, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Ασελμπορν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς και ο αναπληρωτής Υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Μουζάλας.

Ο κ. Μουζαλας αναμένεται να στείλει μήνυμα  αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, αλλά και να τονίσει την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. και  με όρους. Ο υπουργός βρέθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο οποίος σε επαφές του με Ευρωβουλευτές και αξιωματικούς της ΕΕ επισήμανε την άρνηση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν, ενώ από την άλλη ευχαρίστησε χώρες όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία για τη συνεργασία τους. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, η ελληνική πλευρά επέκρινε την «πολιτική υποκρισίας» από ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι από τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση, οι χώρες της Ευρώπης έχουν δεχθεί μόνο 96. Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 1100 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα (από τις 300 στο ξεκίνημα της κρίσης), ενώ στη χώρα έχουν καταγραφεί 2.400.

Ο Αναπληρωτής υπουργός έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας -παρά τις όποιες αδυναμίες- παραμένει ο μόνος νόμιμος δρόμος μετανάστευσης προς την Ευρώπη και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Έχει τονίσει ότι  συμφωνία δεν προβλέπει μόνο επιστροφές, προβλέπει και μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις που όμως, όπως παραδέχθηκε, δεν γίνονται. Η ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιον, δεν ανταποκρίνεται συλλογικά στο προσφυγικό ζήτημα και πως η συμπαράσταση έρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις διμερώς.

Από την πλευρά του, ο  Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero. πως «πριν τρεις μήνες ήμουν πολύ πικραμένος για τα ανεπαρκή αποτελέσματα, αλλά την τελευταία περίοδο οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων άρχισαν να φέρνουν αποτέλεσμα»AdTech Ad. «Έξι χιλιάδες άτομα ανακατανεμήθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν συνεχισθεί ο ρυθμός της τελευταίας περιόδου, πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί. Και πρέπει να λειτουργήσει, διότι και τα άλλα θέματα- όπως το Σένγκεν - έχουν να κάνουν με τις επανεγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: