Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Οι τζιχαντιστές οργανώνουν αιμοτοκύλισμα στη Μοσούλη! Αέρια μουστάρδας, βόμβες και 1 εκατ. πολίτες για ανθρώπινες ασπίδες


H τρομοκρατική ομάδα έχει ξεκινήσει να βομβαρδίζει την περιοχή και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αέρια μουστάρδας και να μετατρέψει τους 1.000.000 κατοίκους σε ανθρώπινες ασπίδες. Στο μεταξύ διοικητές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη με τις συζύγους τους, αφήνοντας πίσω τους φανατικούς στρατιώτες.Οι Αμερικανοί φοβούνται πως η μάχη θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, ενώ ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες θα μπορούσαν να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά. Διακινδυνεύοντας να εκτελεστεί επειδή μιλά με τον έξω κόσμο, ένας άντρας αποκαλύπτει ότι τα δύο τελευταία χρόνια προσεύχεται να τελειώσει η κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.


"Το Ισλαμικό Κράτος αναγκάζει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους και να μετακινηθούν πιο βαθιά μέσα στην πόλη", σημείωσε, προειδοποιώντας πως το σύνολο του πληθυσμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινη ασπίδα. "Ξέρεις τι; Δεν με νοιάζει πια. Απλά θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτούς τους τρομοκράτες μια για πάντα".

Μέσα στις επόμενες μέρες η Μοσούλη θα ζήσει τη μεγαλύτερη μάχη του κόσμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μέχρι σήμερα, καθώς περισσότερα από 30.000 ιρακινά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις από αέρος, προσπαθούν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από το κεντρικό οχυρό τους. Μήνες αιματοβαμμένων μαχών βρίσκονται μπροστά μας, πιθανώς μετατρέποντας την αρχαία πόλη σε ένα είδος αραβικού Στάλιγκραντ.

Η Μοσούλη αποτελεί στρατηγικής σημασίας οχυρό για το Ισλαμικό Κράτος και οι ηγέτες του βλέπουν στους κατοίκους το μεγαλύτερο και καλύτερο μέσο άμυνας. Αυτός είναι ο λόγος που η τρομοκρατική ομάδα πιέζει τους πολίτες να μετακινηθούν από τα περίχωρα στο κέντρο της πόλης. Έχουν σκάψει χαρακώματα που τα έχουν γεμίσει με λάδι και τα ανάβουν ως άμυνα ενάντια στο πεζικό και για να σταματήσουν τις επιθέσεις από αέρος. Παράλληλα έχουν ανεγερθεί τσιμεντένια εμπόδια και αναχώματα άμμου ή αμυντικά τείχη.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν βγάλει τις γέφυρες που συνδέουν τις δύο περιοχές της Μοσούλης σε κάθε πλευρά του ποταμού Τίγρη, ενώ έχουν αναγκάσει τα γυναικόπαιδα να μεταφερθούν στην οροφή των ψηλότερων κτιρίων για να αποτρέψουν τις αεροπορικές επιδρομές. Προσπαθούν έτσι να κρατήσουν εκτός των πυλών τον εχθρό και να σωθούν οι αθώοι πολίτες της Μοσούλης. Λίγοι τυχεροί κατάφεραν να διαφύγουν τις τελευταίες εβδομάδες δωροδοκώντας τους υπεύθυνους στα σημεία ελέγχου, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν παγιδευμένοι και θα εκτελεστούν αν πιαστούν να προσπαθούν να διαφύγουν.



Μόλις ξεκινήσει για τα καλά η μάχη, το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει οι μαχητές του να αναμειχθούν με τους αμάχους, χρησιμοποιώντας αθώους πολίτες για προστασία από τις βόμβες συνασπισμού και τους πυραύλους. Στην πραγματικότητα μια πόλη σχεδόν του μεγέθους της Γλασκώβης τελεί υπό ομηρία από τους φανατικούς που δεν διστάζουν να σφαγιάζουν αιχμαλώτους όταν αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Η επιχείρηση, όπως προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Bruno Geddo, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταστροφή εδώ και πολλά χρόνια. Ο οργανισμός προσπαθεί να παρέχει σκηνές, τρόφιμα και φάρμακα για 700.000 ανθρώπους που ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη μάχη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συνέπειες θα θυμίζουν σκηνές Αποκάλυψης.

Η πόλη της Μοσούλης είχε υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, αλλά αυτό πλέον αποτελεί μακρινή ανάμνηση κάτω από την κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη τον Ιούνιο του 2014, διαλύοντας τον ιρακινό στρατό και παίρνοντας μισό εκατομμύριο δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης. Η άλωση της πόλης ήταν κρίσιμης σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς μετατράπηκε από μια ακόμα τζιχάντ παράταξη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας σε παγκόσμια τρομοκρατική ομάδα.

Στους χριστιανούς της Μοσούλης δόθηκε μια βάναυση επιλογή. Ή να εξισλαμιστούν ή να εκτελεστούν. Οι άντρες έπρεπε να αφήνουν γένια, ενώ οι πράξεις μοιχείας τιμωρούνταν με λιθοβολισμό ή μαστιγώματα. Οι κλέφτες ακρωτηριάζονταν, ενώ άλλοι παραβάτες των ισλαμικών διαταγμάτων βασανίζονταν και αποκεφαλίζονταν. Η Μοσούλη αποτελεί σημαντικό σύμβολο για τις ΗΠΑ, με αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις να αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μάχη, ενώ οι μάχες εδάφους θα δοθούν από τις ιρακινές δυνάμεις.

Ο Ιρακινός γενικός διοικητής της επιχείρησης δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι σχεδιάζει να αφήσει ανοιχτό δρόμο διαφυγής για τζιχαντιστές με την ελπίδα να εγκαταλείψουν την πόλη, να αφήσουν με ασφάλεια πίσω τους πολίτες και η μάχη να δοθεί στις ερήμους στα βορειοδυτικά. Πολλοί διοικητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως υποστήριξε, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Μοσούλη, αλλά γνωρίζει πως ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών θα είναι τρομερά δύσκολος.

Αυτές οι πληροφορίες πυροδότησαν την προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Εσωτερικές Υποθέσεις Julian King προς την ΕΕ, καθώς εκτιμά ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για εισβολή τρομοκρατών εάν η Μοσούλη απελευθερωθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που θα θελήσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να σπείρουν τον όλεθρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μοσούλη θα αποτελέσει μια πολύ πιο σκληρή μάχη από οποιοδήποτε άλλο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι στιγμής.

Υπολογίζεται πως στη Μοσούλη παραμένουν 4.000 με 8.000 τζιχαντιστές και οι περισσότεροι είναι σκληροπυρηνικοί μαχητές που δεν θα διστάσουν στη μάχη και θα προσπαθήσουν να επιβραδύνουν το πλεονέκτημα του συνασπισμού με παγίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Όσο η μάχη θα εντείνεται, το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να υποχωρήσει στην Παλιά Πόλη, στη δυτική όχθη του Τίγρη, έναν λαβύρινθο από στενά δρομάκια που θα αναγκάσουν τους Ιρακινούς να εγκαταλείψουν τις βαριές πανοπλίες τους και να πολεμήσουν πεζή.

Πηγή: Dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια: