Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Συστατικό της βιταμίνης Α κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου


Το ρετινοϊκό οξύ, ένα συστατικό που αποκομίζει ο οργανισμός μας από την βιταμίνη Α, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταστολή του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Immunity ο συγγραφέας της έρευνας Δρ Εντγκαρ Ενγκλεμαν, καθηγητής Παθολογόιας και Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στανφορντ στο Παλο Αλτο της Καλιφόρνια, «το ρετινοϊκό οξύ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι εμπλέκεται στην καταστολή της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σύστημα». Εν των μεταξύ έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται με την φλεγμονή. Και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα, συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 


Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν και πως τα επίπεδα του ρετινοϊκού οξέος επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου. Όταν λοιπόν μελέτησαν ποντίκια με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παρατήρησαν χαμηλά επίπεδα ρετινοϊκού οξέος στο γαστρεντερικό τους σύστημα. 

Επίσης, ανακάλυψαν ότι η ενίσχυση των επιπέδων του ρετινοϊκού οξέος στον οργανισμό των τρωκτικών με καρκίνο παχέος εντέρου επιβράδυνε την πρόοδο της νόσου. 

Στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου που έχουν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που αποδομεί το ρετινοϊκό οξύ στο γαστρεντερικό τους σύστημα, παρατηρείται χειρότερο αποτελέσματα, συγκριτικά με άλλους πάσχοντες. 

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν νέους τρόπους πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι πειραματικές μελέτες δεν παράγουν πάντα τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους. Και αυτό γιατί το γαστρεντερικό σύστημα διαρκώς δέχεται επιθέσεις από ξένους οργανισμούς. Και αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ περίπλοκο» υπογραμμίζει ο Δρ Ενγκλεμαν. 

Και προσθέτει ότι έχουν ανακαλυφθεί βακτήρια ή μόρια που παράγονται από βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μαζική φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο επηρεάζοντας άμεσα τον μεταβολισμό του ρετινοϊκου οξέος. 

Όμως οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τώρα που ανακάλυψαν τον ρόλο της ανεπάρκειας του ρετινοϊκού οξέος στον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν συγκεκριμένους μικροοργανισμούς που εκκινούν αυτές τις αλλαγές στους ανθρώπους. 

Απώτερος στόχος είναι να δουν αν τα πειραματικά δεδομένα μπορούν να φανούν χρήσιμα στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, στο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: