Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Έξαρση παρουσιάζουν οι αλλεργίες και το Φθινόπωρο - Τι να προσέξετε


Έξαρση παρόμοια με εκείνη της άνοιξης εμφανίζουν οι αλλεργίες και το Φθινόπωρο υποστηρίζουν οι επιστήμονες.Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι αλλεργίες τους φθινοπωρινούς μήνες είναι, καταρροή, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, συνάχι, βουρκωμένα μάτια, βήχας, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, άσθμα, εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση σε κρύο, κνησμός σε μύτη και μάτια. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα που ευθύνονται είναι:


- Η γύρη από τα αγριόχορτα. Παρόλο που τα αγριόχορτα ανθίζουν κυρίως τον Αύγουστο, η αναπαραγωγή τους και η παραγωγή της γύρης διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

- Τα ακάρεα. Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Οι σχολικές αίθουσες διδασκαλίας που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές, όπως και τα χαλιά ή μοκέτες, τα στρώματα, οι κουρτίνες, τα χνουδωτά παιδικά παιχνίδια αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ακάρεων που ευδοκιμούν μέσα στη σκόνη των κτιρίων, η ύπαρξή τους μάλιστα δεν εξαρτάται από το πόσο καθαρός είναι ο χώρος.

- Οι μύκητες. Οι σχολικές αίθουσες αφού έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπόγεια, αποθήκες, αλλά και χώροι με αυξημένη υγρασία (μπάνια σπιτιού), είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος.

- Ισχυροί άνεμοι. Λόγω της διασποράς της γύρης, μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων.

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων αλλεργίας, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να υποβάλονται σε αλλεργικό τεστ προκειμένου να εντοπιστεί το αλλεργιογόνο που ευθύνεται και να δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως η πρόληψη της αλλεργείας, για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι εφικτό, παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες 10:00-15:00 που η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα, χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων και καλό αερισμό κλειστών χώρων, ενώ πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, απαιτείται καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: