Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο εφιάλτης των Ρίχτερ ξαναχτύπησε μετά από 30 χρόνια στην Καλαμάτα

Μνήμες από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ του 1986 ξύπνησε στους κατοίκους της  Καλαμάτας η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 10:17 το πρωί της Τετάρτης.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορώνης. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολόγισε το εστιακό βάθος στα 19χλμ.


Εν τω μεταξύ λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόνηση 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησε και τα Δωδεκάνησα. Πριν από 30 χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά.

Τότε 300 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και το 80% των κτιρίων της Καλαμάτας γκρεμίστηκε ή κρίθηκε ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Δύο ημέρες μετά την καταστροφή ολοκλήρωσε ο μεγάλος μετασεισμός των 5,4 Ρίχτερ. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν στα γύρω χωριά ή σε άλλες πόλεις, ενώ οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στεγάστηκαν προσωρινά σε πλοία ελλιμενισμένα στο λιμάνι τής Καλαμάτας και σε σκηνές. Αργότερα, κατασκευάστηκαν λυόμενα σπίτια που στέγασαν τον πληθυσμό και η πόλη άρχισε να ανοικοδομείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: