Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πάει για... καγκελάριος ο Σόιμπλε! Ετοιμάζει μειώσεις φόρων 15 δισ.!


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία. Και τώρα που σύμφωνα με τη Bild ετοιμάζεται και μειώσεις φόρων, θα κερδίσει περισσότερους πόντους. Μπορεί να είναι αυτή μια τακτική που θα τον φέρει πιο κοντά στην υποψηφιότητα για την καγκελαρία; Μόνο το μέλλον θα δείξει.Το σίγουρο είναι πως ενώ το κόμμα της Μέρκελ καταποντίζεται τόσο δημοσκοπικά όσο και στις τοπικές εκλογές (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι πρόσφατες εκλογές στην περιφέρεια όπου εκλέγεται η Μέρκελ), ο Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο για περικοπές φόρων και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Και μάλιστα άμεσα, ίσως να εξεταστεί από την κυβέρνηση και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, γράφει η Bild.


Ο Σόιμπλε είπε σε βουλευτές την Τρίτη ότι η Γερμανία έχει το περιθώριο να μειώσει τους φόρους κατά περίπου 15 δισεκ. ευρώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τους μετανάστες. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εκκινήσει τη διαδικασία θέσπισης κάποιων περικοπών φόρων στις αρχές του 2017 (σ.σ. κοντά στις εκλογές δηλαδή), με τις υπόλοιπες να ακολουθούν το 2018, γράφει η Bild.

«Θέλουμε να εγκρίνουμε γρήγορα την ελάφρυνση φόρων», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα. Το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ θα εξετάσει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεδρίαση την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Bild.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, έχει ήδη δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων ένα έγγραφο που αναφέρει επιγραμματικά τα πρώτα βήματα ύψους 6 δισεκ. ευρώ. Ως αρχή, ο Σόιμπλε θέλει να αυξηθεί το βασικό αφορολόγητο όριο και τα επιδόματα παιδιών καθώς και το ποσό που δίωεται σε γονείς ως βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών τους ηλικίας έως 18 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις έως 25, ανέφερε η Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν έχει λάβει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που είναι εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέρριψε την Τρίτη τα σχέδια του Σόιμπλε για περικοπές φόρων, ζητώντας αντίθετα αύξηση των δαπανών για την παιδική μέριμνα και εκπαίδευση και περικοπές στις εισφορές κοινωνικής πρόνοιας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: