Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκλωβίζονται 14.000 μετανάστες στα νησιά... κι έρχονται και άλλοι

Ξεπέρασε και το φράγμα των 14.000 ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς το τελευταίο 24ωρο έφτασαν από την Τουρκία 151 άνθρωποι.Η πιο δύσκολη κατάσταση καταγράφεται σε Μυτιλήνη και Χίο. Στην πρώτη έχουν εγκλωβιστεί 5.942 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν χωρητικότητα για 3.500 ανθρώπους ενώ στο νησί της μαστίχας ενώ οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες για να υποδεχθούν 1.100 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3.684 άνθρωποι από διάφορες χώρες.Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με το συντονιστικό για το προσφυγικό της κυβέρνησης ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων σε όλη τη χώρα αντί να αυξάνεται... μειώνεται!Συγκεκριμένα ενώ μόλις χθες, Τετάρτη, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ήταν 60.513, σήμερα Πέμπτη αν και έφτασαν στα νησιά 151 άνθρωποι, ο συνολικός αριθμος ως δια μαγείας μειώθηκε στους 60.440.

Αν μάλιστα συγκρίνουμε τους αριθμούς με την 25η Σεπτεμβρίου, μια ημέρα κατά την οποία οι αφίξεις ήταν μηδενικές τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.

Συγκεκριμένα:

- Στις 25 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 60.807 πρόσφυγες με 0 αφίξεις. 

- Στις 26 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 60.844 με 38 αφίξεις

- Στις 27 Σεπτεμβρίου, όμως, και ενώ καταγράφηκαν άλλες 39 αφίξεις ο αριθμός αιφνιδίως μειώθηκε στους 60.528

- Στις 28 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία δείχνουν ακόμη λιγότερους (60.513) αν και υπήρξαν 79 αφίξεις. 

- Στις 29 Σεπτεμβρίου οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι πλέον 60.440 μολονότι υπήρξαν 151 άνθρωποι που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων καθημερινές. Χθες πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στη Χίο όπου χιλιάδες πολίτες απαίτησαν να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στο οξυμένο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, που ταλανίζει το νησί.  

Τον Τσίπρα για τις καθυστερήσεις στο προσφυγικό επέπληξε η Μέρκελ 

Την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα επέπληξε η Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το περασμένο Σάββατο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τις ανησυχίες της για το προσφυγικό. 

«Η επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε πως: «Η Μέρκελ έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: