Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Τα οφέλη των διακοπών [του Τζοβάρα Αλέξη]

*Του Τζοβάρα Αλέξη
Ποιός δεν θυμάται τις καλοκαιρινές διακοπές σαν παιδί, όπου απελευθερωμένοι από το σχολείο, περνούσαμε εβδομάδες και εβδομάδες να παίζουμε στο χωριό ή σε κάποια παραλία, με το αίσθημα της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς να κυριαρχεί. Ωστόσο, το αίσθημα αυτό φαίνεται να έχει χαθεί κατά την ενήλικη ζωή μας, όπου το στρες και η έγνοια για εργασία απειλεί να εισβάλλει, αν δεν έχει εισβάλλει ήδη, ακόμα και στις λιγοστές πολύτιμες μέρες της άδειας μας από την δουλειά. Πολλοί μάλιστα, αποφεύγουν να εκμεταλευτούν τις λίγες αυτές μέρες άδειας που δικαιούνται για να κάνουν διακοπές, υποστηρίζοντας ότι αν το κάνουν αυτό θα μείνουν αρκετά πίσω στην δουλειά τους ή ότι θα χάσουν κάποια προαγωγή. Έρευνες, όμως, έρχονται να καταρρίψουν αυτούς τους ισχυρισμούς και να αποδείξουν πως οι διακοπές δεν κάνουν μόνο στον οργανισμό μας καλό, βοηθώντας στην ξεκούραση και τη μείωση του στρες, αλλά βοηθάνε επιπλέον στο να αυξηθεί και η παραγωγικότητα, γεγονός που καταδεικνύει τη χρησιμότητά τους και για την επαγγελματική καριέρα.

Οι διακοπές μας κάνουν ευτυχισμένους:
Αυτό είναι κάτι το αυτονόητο αλλά εύκολα μπορεί να ξεχαστεί όταν μαζί μας κουβαλάμε και τις εργασιακές μας σκέψεις. Σύμφωνα με τον de Bloom, J, μετά το πέρας των διακοπών η διάθεση μας γίνεται καλύτερη, το στρες και η ένταση μειώνονται ενώ η ενέργεια μας βελτιώνεται. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και το αίσθημα της ικανοποίησης για την ζωή μας γενικότερα.

Οι διακοπές είναι καλές για την υγεία μας:
Είναι γνωστά τα αποτελέσματα του στρες στην υγεία μας. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους κάποιας ασθένειας. Παρόλο που κάποιες φορές το στρες είναι απαραίτητο και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικοί, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα όρια μας και το σημείο στο οποίο θα πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή ανάμεσα σε αυτό και εμάς. Να κάνουμε, δηλαδή, ένα time out. Οι διακοπές μας προσφέρουν αυτή την δυνατότητα, ώστε το σώμα μας να απενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του στρες και να ανακτήσει τις δυνάμεις του και πάλι. Έρευνα έχει δείξει, πως οι άνθρωποι στις διακοπές τους νιώθουν πιο υγιείς, έχουν λιγότερα παράπονα για σωματικούς πόνους και ακόμη παρατηρείται μια πτώση στα επίπεδα της χοληστερόλης κατά την επιστροφή τους από αυτές.

Οι διακοπές αυξάνουν την παραγωγικότητα:
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πόσο σημαντικές είναι οι διακοπές για εμάς και τον οργανισμό μας. Είναι όμως, εξίσου σημαντικές και για την επαγγελματική μας καριέρα; Σύμφωνα με έρευνα του Etzion, D (2003), η επίδρασή τους είναι ευεργετική και σε αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Επιστρέφοντας από τις διακοπές τα επίπεδα του στρες είναι πολύ χαμηλά ενώ αποφεύγεται το εργασιακό burnout.Επιπλέον, τα εργασιακά καθήκοντα, που πρέπει να ολοκληρωθούν, πλέον φαίνονται λιγότερο δύσκολα και πως θα χρειαστούν λιγότερη προσπάθεια σε σχέση με το πως φαινόταν πριν τις διακοπές.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι διακοπές και πόσα πολλά τα ωφέλη του να 'κλέβουμε' λίγο χρόνο μακριά από την δουλειά μας.

Ωστόσο, για να γίνουν ορατά τα οφέλη αυτά θα πρέπει να θυμόμαστε κάτι πολύ σημαντικό: Διακοπές δεν αποτελούν μόνο οι μέρες που βρισκόμαστε μακριά από τον εργασιακό μας χώρο αλλά και ο χρόνος απουσίας από την δουλειά καθεαυτή. Είναι λάθος να βρισκόμαστε διακοπές και να σκεφτόμαστε θέματα της δουλειάς μας ή να τσεκάρουμε τα email μας συνεχώς.

Οι διακοπές είναι ένα δώρο στον εαυτό μας, ώστε να ηρεμήσουμε, να βρούμε τις ισορροπίες και να βελτιώσουμε την υγεία μας, ψυχική και σωματική.

*Τζοβάρας Αλέξης
  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
  Πλ.Δημοκρατίας & Γούναρη 2, Ιωάννινα
  Fb:. Αλεξης Τζοβαρας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: