Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Τα περιττά κιλά μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο παχέος εντέρου

Οι υπέρβαροι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με ασθενείς που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology. Η έρευνα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιστημονικών μελετών που τεκμηριώνουν το «παράδοξο της παχυσαρκίας», δηλαδή ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι με περιττά κιλά κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος.



Στη προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου «Kaiser Permanente» της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Κάντις Κρένκε, ανέλυσαν στοιχεία για 3.400 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο παχέος εντέρου διαφόρων σταδίων. 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 έως 30, δηλαδή στο όριο μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό προς χαμηλό βάρος (ΔΜΣ 18,5 - 23).

Οι άνθρωποι με περιττά κιλά είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με διάφορες μορφές καρκίνου, όμως παραδόξως -μετά τη διάγνωση- η πρόγνωσή τους είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. 

«Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία έχουν αναγνωρισθεί ως παράγοντες κινδύνου για πολλές παθήσεις, όμως για τους ανθρώπους με ορθοκολικό καρκίνο, το πρόσθετο βάρος μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του θανάτου», σχολιάζει η Δρ Κρένκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: