Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Τι είναι το υπαρξιακό άγχος και πώς μας επηρεάζει

Πιο ευάλωτοι στο υπαρξιακό άγχος είναι οι έφηβοι, οι οποίοι βιώνουν διαρκείς και έντονες μεταπτώσεις στην ψυχική τους υγεία με υπαρξιακές ανησυχίες και μεγάλες αγωνίες και για τους οποίους έχει φανεί ότι ο φόβος θανάτου είναι ένας από αυτούς που αναφέρουν πιο συχνά.Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, η έννοια του υπαρξιακού άγχους συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο ζήτημα με στέρεη φιλοσοφική βάση και τεκμηρίωση.



Πρόκειται ουσιαστικά για μορφή νεύρωσης η οποία συνδέεται με τρεις έννοιες-άξονες: τύχη-θάνατος, νόημα-κενό, ενοχή-καταδίκη. Συγκεκριμένα, στον πρώτο άξονα, το άγχος θανάτου συνιστά την απόλυτη απειλή για τη ζωή και την ευεξία του ατόμου, ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στη σημασία που αποδίδει ένας άνθρωπος στην ίδια τη ζωή, ενώ ο τρίτος σχετίζεται με την δεοντολογία και την ηθική ταυτότητα κάθε προσώπου ατομικά.

Έχει φανεί ότι ο φόβος θανάτου συνιστά έναν από τους πλέον συχνά αναφερόμενους φόβους, η αναζήτηση νοήματος αποτελεί τον πυρήνα ορισμού του υπαρξιακού άγχους, ενώ ο φόβος για την καταδίκη συνδέεται με τις αυτο-επιβεβαιώσεις που ορίζει ο καθένας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: