Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

"Ράμπο" σαν τους... Χιώτες και "καραούλι" στους πελάτες! Πότε και πως θα γίνονται οι φοροέλεγχοι

Το (κρατικό) ταμείο είναι μείον και το οικονομικό επιτελείο βάζει μπρος τους σαρωτικούς ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής. Ήδη στις εφορίες έχει φτάσει εγκύκλιος με οδηγίες πότε και πως θα γίνονται οι φοροέλεγχοι για να πέσουν στην... τσιμπίδα του νόμου όσοι ενδεχομένως φοροδιαφεύγουν.Στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δίνονται αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές για το ποιους κλάδους θα πρέπει να στοχεύουν, ποιες διαδικασίες να ακολουθούν και ποια πρόστιμα και κυρώσεις να επιβάλλουν.Τα κλιμάκια θα αποτελούνται από δυο άτομα, οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε μέρα (και το Σαββατοκύριακο), πρωί, μεσημέρι και βράδυ σε όλη την Ελλάδα και οι "στόχοι" θα επιλέγονται με βάση τα στοιχεία φορολογικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων κατά το παρελθόν, καταγγελίες από φορολογούμενους ή από πληροφορίες που έχουν οι προϊστάμενοι των εφοριών.

Click4more: Δείτε εδώ ΟΛΗ την εγκύκλιο για τους φοροελέγχους
Τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα ή σε περίπτωση που παρεμποδίζεται ο έλεγχος, θα ζητείται η συνδρομή της αστυνομίας. Οι "ράμπο" θα ελέγχουν αν εκδίδονται αποδείξεις ή τιμολόγια και αν αποδίδεται ο ΦΠΑ και όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι.

Θα γίνονται επίσης έλεγχοι για το αν τα POS που έχουν οι επιχειρήσεις είναι του εξωτερικού. Μάλιστα, στους ελεγκτές δίνεται εντολή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα συγκεκριμένα μηχανήματα, τα οποία ενδεχομένως είναι συνδεδεμένα με τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.

Οι ελεγκτές θα στήνουν και... καραούλι στους πελάτες των επιχειρήσεων όπου έχει καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων, όπως ιατρεία και συνεργεία. Σε αυτές της περιπτώσεις, λοιπόν, οι ελεγκτές θα περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα ζητούν απόδειξη. Αν δεν έχουν, θα μπαίνουν για βεβαίωση των παραβάσεων.

Όπου διαπιστωθεί πως δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία αυτών που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, οι ελεγκτές θα "σφραγίζουν" την επιχείρηση για 48 ώρες.

Με πληροφορίες από capital.gr και Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: