Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Θύελλα αντιδράσεων για τις απόψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις

Άναψαν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό οι καταλήψεις κτιρίων που φιλοξενούσαν πρόσφυγες και την περασμένη εβδομάδα εκκενώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις μετά από εισαγγελική παραγγελία, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να καταλήγουν διωκόμενοι για τις πράξεις τους.Στο πλευρό τους, φαίνονται πάντως να στέκονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη -όσο οξύμωρο και αν φαντάζει αυτό- με πρώτη την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου. Η τελευταία μάλιστα έκανε λόγο για... δαιμονοποίηση των καταλήψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προτιμά τις καταλήψεις από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκές χώρες!



Η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε αναρωτήθηκε “Ξαφνικά μας πειράξανε οι καταλήψεις;” για να συμπληρώσει: “Όταν λείπει ο δημόσιος χώρος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο. Η ευκολία του ‘‘μπαίνει δεν μπαίνει η αστυνομία’’ (σ.σ σε χώρο υπό κατάληψη) εμένα δεν με αφορά” και πρόσθεσε πως “ακούω ότι πρέπει να επικρατήσει η τάξη και η ασφάλεια, πρέπει να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο”. Σύμφωνα με την υπουργό, «οι καταλήψεις ποτέ δεν δημιούργησαν την κρίση, έχουμε καταλήψεις από τη μεταπολίτευση, άλλα μας οδήγησαν στην κρίση, άλλα φαινόμενα που μας φτάσανε εδώ που μας φτάσανε.»

Στην ίδια γραμμή και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, που μιλώντας και εκείνη στον ΣΚΑΙ, σημείωσε πως «δεν θα θριαμβολογούσα με τις αστυνομικές επεμβάσεις», υπενθυμίζοντας ωστόσο πως οι εκκενώσεις καταλήψεων στέγασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και όχι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έπειτα από προσφυγή των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη ακινήτων.

«Οι συγκεκριμένες καταλήψεις φιλοξενούσαν πρόσφυγες, λειτουργούσαν ομάδες εκεί, οι οποίες προσέφεραν έργο έμπρακτης αλληλεγγύης, και -όπως ξέρετε- είμαστε υπέρμαχοι και υποστηρικτές τέτοιων εκδηλώσεων αλληλεγγύης. Δεν έχω πρόβλημα με μια κατάληψη ενός κτηρίου -το οποίο είναι σε αχρηστία- προκειμένου να χρησιμοποιείται για να φιλοξενούνται πρόσφυγες», υπογράμμισε η Φ. Βάκη και συνέχισε λέγοντας πως την ίδια στιγμή «είναι πάρα πολύ καλό ότι θα υπάρχουν τέτοιες "καταλήψεις" -το λέω χαριτολογώντας- καθώς όπως ξέρετε υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία πολλά δημόσια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα να χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς».

“Θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία για μια κανονικοποίηση των καταλήψεων στέγης”, επισήμανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τις πρόσφατες εκκενώσεις στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κόκκινο”, πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που είναι αρκετά πλούσια.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά, «δεν βλέπω το λόγο να υπάρχουν άδεια διαμερίσματα και άνθρωποι χωρίς στέγη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: