Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αίγινα: Αναπάντητα ερωτηματικά για την τραγωδία στην Αίγινα με τους 4 νεκρούς

Μία ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Αίγινα, καθώς η βόλτα στη θάλασσα έμελλε να στερήσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα παιδί 5 ετών, όταν ταχύπλοο εμβόλισε τουριστικό σκάφος με 21 επιβάτες.Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς: τον 58χρονο χειριστή της λάντζας (του τουριστικού σκάφους), ένα κοριτσάκι 5 ετών και τον 44χρονο πατέρα του κοριτσιού. Ωστόσο, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ακόμη ένα άτομο εντοπίστηκε νεκρό, σε βάθος 20 μέτρων, στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Αυτήν την ώρα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού προσπαθούν να ανασύρουν τη σορό του άτυχου άνδρα, ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται. 



Όσον αφορά στους τραυματίες, σε κρισιμότερη κατάσταση είναι μια 29χρονη γυναίκα, που μεταφέρεται στο ΚΑΤ για επανασυγκόλληση άκρου, καθώς έχει υποστεί μερικό ακρωτηριασμό (πόδι). Ακόμη, τρεις τραυματίες μεταφέρονται από την Αίγινα (με πλωτό) στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ ένας ακόμη τραυματίας είναι αστυνομικός και θα μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Πώς έγινε η τραγωδία

Περίπου στη 1 το μεσημέρι ένα ταχύπλοο, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, εμβόλισε με μεγάλη ταχύτητα τουριστικό σκάφος που μετέφερε τουρίστες από την Πέρδικα στο νησάκι της Μονής.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά τη σύγκρουση των δύο σκαφών οι 21 (συνολικά) επιβάτες του μικρού τουριστικού έπεσαν στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιος ήταν ο κυβερνήτης. Στο σκάφος δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος και αναζητείται για να συλληφθεί.

Εκτός των πέντε τραυματιών που μεταφέρονται Αθήνα, όλοι οι επιβαίνοντες στο τουριστικό σκάφος μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας. Οι περισσότεροι έχουν μικροτραυματισμούς, ενώ όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πολύ ισχυρού σοκ.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο protothema.gr είπε ότι το ταχύπλοο κυριολεκτικά έκοψε στη μέση το μικρό τουριστικό ενώ συγκλονίζει η μαρτυρία ενός ακόμη αυτόπτη για όσα συνέβησαν τα πρώτα λεπτά μετά το ναυάγιο.

Η σύγκρουση σημειώθηκε ανοιχτά της Πέρδικας, στο στενό με τη Μονή. 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” N. Αίγινας 66 με το ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Αίγινας μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Ε/Γ – Τ/Ρ και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.
  
Η κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπήρξε άμεση και στην περιοχή έσπευσαν Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί είκοσι (20) άτομα, επιβάτες του Ε/Γ – Τ/Ρ, εκ των οποίων πέντε (05) τραυματίες, ενώ έχουν περισυλλεγεί τέσσερις (04) σοροί (3 άνδρες, 1 παιδί). Στο ανωτέρω ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα (04) άτομα, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε.
   
Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για το δυστύχημα συνελήφθη ο Κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  
Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο ΥΝΑΝΠ κ. Θοδωρής Δρίτσας μεταβαίνει ήδη στη ν. Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Σήμερα, 16 Αυγούστου 2016 και ώρα 13:20, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι υπήρξε σύγκρουση (εμβολισμός) ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Αίγινας, με αναφερόμενους  νεκρούς και τραυματίες. 

Αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν 4 νεκροί, 3 ενήλικες 44 και 58 ετών και  ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, όπως επίσης και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό. 

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των 2 ανωτέρω τραυματιών και επιπλέον άλλων τριών ενηλίκων για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας. 

Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή τους με  πλωτό μέσο συνοδεία ιδιώτη γιατρού, στο Λιμάνι του Πειραιά. Από κει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η κοπέλα στο ΓΝ «ΚΑΤ», ο 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο ΓΝ Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός). 

Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο ΚΥ Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: